Primorsko-goranska županija ili Primorsko goranska županija?

Primorsko-goranska županija ili Primorsko goranska županija?

Primorsko-goranska županija je jedna od 20 županija u Republici Hrvatskoj. Nalazi se na sjevernom dijelu Jadranske obale, te obuhvaća područje Gorskog kotara, Istre, Kvarnera i dijela Like.

Ova županija se diči bogatom kulturnom i prirodnom baštinom, te je jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u Hrvatskoj.No, pitanje koje se često postavlja je kako pravilno pisati ime ove županije. Postoji li spojnica između dviju sastavnica ili ne? Prema pravilima hrvatskog jezika, imena svih županija koje se sastoje od dviju sastavnica pišu se sa spojnicom. Također, prva sastavnica piše se velikim početnim slovom a druga malim.Stoga, pravilno je pisati Primorsko-goranska županija, Primorsko-goranske, Primorsko-goranskoj i tako dalje.

Ova županija je poznata po svom raznolikom krajoliku, koji uključuje planine, rijeke, jezera, šume i more. Upravo zbog toga, turistička ponuda ove županije je iznimno bogata i raznolika.Primorsko-goranska županija je također poznata po svojoj kulturnoj baštini.

Na njenom području nalaze se brojne povijesne građevine, muzeji, galerije i kulturni centri. Ova županija je također poznata po svojoj gastronomskoj ponudi, koja uključuje razne specijalitete od ribe, mesa, povrća i voća.Ukratko, Primorsko-goranska županija je jedna od najljepših i najzanimljivijih županija u Hrvatskoj. Iako se često postavlja pitanje kako pravilno pisati njeno ime, pravilo je jasno - piše se sa spojnicom između dviju sastavnica. Bez obzira na to kako se piše, ova županija je svakako vrijedna posjeta.