Pripovjedati ili pripovijedati?

Pripovjedati ili pripovijedati?

U hrvatskom jeziku postoje mnoge glasovne skupine koje mogu izazvati poteškoće u pravilnom pisanju. Jedna od takvih skupina je /ije/ i /je/. Pravilo je da se piše /ije/ kada je izgovor sloga dug, kao kod riječi bijel, cvijet, miješati, mlijeko, obavijestiti, odijelo, riječ, rijeka, svijet, prijevoz i dr.

S druge strane, piše se glasovna skupina /je/ kada je izgovor sloga kratak, kao kod riječi čovjek, medvjed, djed, polumjer, razumjeti, savjet, sjena, vjera i dr.Ipak, postoje i iznimke od ovih pravila. Na primjer, riječ rječnik se piše s glasovnom skupinom /je/ unatoč tome što se izgovara dugim slogom. Kod nekih riječi se pak govori i dugo i kratko, ali se pišu s glasovnom skupinom /je/, kao što su bljesak, cvjetnjak, smješko, snježni.Kod nekih primjera razlika u slogu /ije/ ili /je/ može značiti i razliku u značenju riječi.

Na primjer, slijedeći je glagolski prilog od glagola slijediti, dok je sljedeći pridjev u značenju koji je na redu.Kada je riječ o glagolu pripovijedati, pravilno je pisati s glasovnom skupinom /ije/. To je nesvršeni glagol koji se tvori od prefiksa pri- i imenice povijest. Dakle, pravilno se piše pripovijedati, pripovijedam, pripovijedaš, pripovijeda, pripovijedamo, pripovijedate i sl.Primjeri u kojima se koristi ovaj glagol su: Baka je pripovijedala o svojoj mladosti, ratu i svemu što je došlo nakon njega.

Pripovijedali su suborci o svemu što se dogodilo devedesetih i svom životu prije rata. Pisac propovijeda o zbivanjima koja su se dogodila za vrijeme Prvog svjetskog rata. Pripovijedaš uvijek nešto i pametuješ, zvučiš poput dosadnog svećenika.U zaključku, važno je poznavati pravila pisanja glasovnih skupina kako bi se izbjegle greške u pisanju. Za glagol pripovijedati pravilno je pisati s glasovnom skupinom /ije/.