Prisjetiti ili prisijetiti?

Prisjetiti ili prisijetiti?

Kada se piše glasovna skupina /ije/ a kada /je/? Ovo je pitanje koje često muči govornike hrvatskog jezika. Iako postoje pravila koja se primjenjuju u većini slučajeva, postoje i iznimke koje čine ovu temu još složenijom.U pravilu, ako je izgovor sloga dug, piše se glasovna skupina /ije/. Primjeri riječi koje se pišu s /ije/ su bijel, cvijet, miješati, mlijeko, obavijestiti, odijelo, riječ, rijeka, svijet, prijevoz i druge.

S druge strane, ako je izgovor sloga kratak, piše se glasovna skupina /je/. Primjeri riječi koje se pišu s /je/ su čovjek, medvjed, djed, polumjer, razumjeti, savjet, sjena, vjera i druge.Ipak, postoje i iznimke koje otežavaju ovu temu. Na primjer, riječ "rječnik" se pravilno piše s /je/ unatoč tome što se većina stanovnika izgovara dugo.

Kod nekih riječi se govori i dugo i kratko, ali se pišu s glasovnom skupinom /je/, kao što su bljesak, cvjetnjak, smješko, snježni.Postoje i primjeri gdje razlika u slogu /ije/ ili /je/ čak znači i razliku u značenju riječi. Na primjer, "slijedeći" je glagolski prilog glagola "slijediti", dok je "sljedeći" pridjev koji označava nešto što je na redu.Kada je riječ o glagolu koji označava obnovu u pameti, sjećanje na nešto ili vraćanje nekog znanja, tvori se od prefiksa "pri-" i glagola "sjetiti". Pravilno se piše "prisjetiti", "prisjetim", "prisjetiš", "prisjeti", "prisjetimo" i "prisjetite".

Na primjer, "Nisam se mogla prisjetiti vremena kad sam uistinu bila sretna" ili "Možeš li se prisjetiti gdje si ostavila ključeve od automobila?".U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše glagol "prisjetiti", "prisjetio", "prisjetila", "prisjetimo", "prisjetite", "prisjetili", "prisjetivši" i glagolska imenica "prisjećanje". Također, pravilno se piše glagol "sjetiti", "sjetio", "sjetila", "sjetim", "sjećanje" i druge. Važno je poznavati ova pravila kako bi se pravilno pisalo i govorilo na hrvatskom jeziku.