Proračunatost ili proraćunatost?

Proračunatost ili proraćunatost?

Ovo je pitanje koje često muči govornike hrvatskog jezika. Kako biste bili sigurni u pravilno pisanje ove riječi, važno je razumjeti neke osnovne principe hrvatske pravopisne norme.Prvo, treba naglasiti da se radi o imenici ženskog roda koja označava osobinu proračunatosti. Ova riječ ima kratkosilazni naglasak, što znači da se naglasak nalazi na predzadnjem slogu.

Drugo, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati proračunatost, a ne proraćunatost. Razlog za to leži u tome što se u hrvatskom jeziku razlikuju dva glasa, /č/ i /ć/. Glas /č/ se izgovara jače i oštrije, dok se glas /ć/ izgovara mekše i tonalnije.

U riječi proračunatost, glas /č/ se izgovara na kraju prvog sloga i na početku drugog sloga. Ovo je u skladu s pravilom da se glas /č/ piše nakon slova c, č, s, š i z, dok se glas /ć/ piše nakon slova ć, d, đ, l, n, t i z.Stoga, ako želite pravilno napisati riječ proračunatost, trebate upotrijebiti glas /č/, a ne /ć/.

Ova riječ se piše s dva slova c, bez korištenja slova ć.Ukratko, pravilno se piše proračunatost, a ne proraćunatost. Važno je pridržavati se pravopisnih pravila kako bismo izbjegli pogreške u pisanju i govoru. Učenje pravopisa može biti izazovno, ali praksa i upornost će vam pomoći da postanete sigurni u pravilno pisanje riječi.