Rinvoq – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Rinvoq - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Rinvoq i za što se koristi?

Rinvoq je lijek koji će se koristiti za liječenje odraslih osoba koje pate od reumatoidnog artritisa, bolesti koja je prepoznatljiva po upali zglobova. Lijek će se koristiti za liječenje umjerenog i teškog reumatoidnog artritisa koji se ne može držati pod kontrolom samo uz antireumatske lijekove. Djelatna tvar navedenog lijeka je upadacitnib, a svrha lijeka je promijeniti tijek bolesti i zaustaviti njene simptome. Kako djeluje Rinvoq? Kod osoba koje pate od reumatoidnog artritisa njihov imunosni sustav napada zdravo tkivo oko zglobova, što uzrokuje bolnu upalu.

Upadacitinib, djelatna tvar navedenog lijeka pripada u skupinu imunosupresiva. Ovo znači da će se smanjiti djelovanje imunosnog sustava osobe. Uzimanjem lijeka dolazi do blokade djelovanja enzima imenom Janus kinaze. Ovi enzimi su uključeni u nastanak procesa upale, a njihovom blokadom sprječava se daljnji razvoj upale i bolesti. Redovitom primjenom navedenog lijeka upala zglobova se stavlja pod kontrolu i uklanjaju se simptomi poput otoka i bolova. Liječnik će odrediti dozu lijeka ovisno o težini stanja.

Rinvoq primjena i mjere opreza

Kako će se primjenjivati Rinvoq? Lijek se izdaje isključivo na liječnički recept. Početak terapije nadzirat će liječnik kako bi se utvrdilo da li je lijek uopće djelotvoran i da li se treba prilagođavati doza. Djelovanje lijeka bi se trebalo pokazati nakon samo par dana primjene u vidu smanjenja bolova i otoka. Preporučene doze često iznose jednu tabletu dnevno (15 mg). Liječnik može prekinuti liječenje ako primijeti kako lijek nije djelotvoran. Liječenje će se također prekinuti ukoliko osoba osjeti određene nuspojave.

Rinvoq se pokazao kao veoma učinkovit lijek u kontroli umjerenog i teškog oblika reumatoidnog artritisa kod bolesnika kojima drugi lijekovi ne pomažu. Lijek se može propisati kao jedina ili kao dodatna terapija (ovisno o stanju bolesnika). U raznim ispitivanjima utvrđeno je da lijek smanjuje aktivnosti koje bolest donosi. Pacijente se upozorava na moguće nuspojave koje mogu uključivati infekciju, stanje poznatije kao neutropenija, oštećenje jetrenih funkcija, oštećenje mišića, povišena masnoća u krvi. Dokazano je kako se nuspojave mogu držati pod kontrolom ukoliko se pojave.

Rinvoq iskustva i liječenje

Bolesnici koji koriste Rinvoq kao samostalnu ili dodatnu terapiju navode kako je on djelotvoran i kako smanjuje simptome koji su uzrokovani reumatoidnim artritisom. Iskustva bolesnika koji su liječeni i koji koriste lijek su pozitivna. Koji su rizici povezani s korištenjem navedenog lijeka? Najčešće nuspojave su infekcije u gornjem dijelu dišnog sustava (nos/grlo). Najvažnije je obratiti pozornost na nuspojave koje ukazuju na potencijalne alergijske reakcije na sastojak ili sastojke lijeka. Liječnik će vas uputiti u moguće nuspojave, i one su također navedene na uputi o lijeku.

Ove tablete se ne smiju primjenjivati kod bolesnika koji pate od tuberkuloze ili ozbiljnijih infekcija. Također se ne koristi kod bolesnika koji pate od teških jetrenih tegoba ili kod trudnica. Lijek će se propisati sa strane liječnika i kupiti u ljekarni. Cijena će ovisiti o pakiranju, kao i o tome uzimaju li se tablete s produljenim oslobođenjem ili ne. Kako se čuva Rinvoq? Tablete bi se trebale čuvati što dalje od djece, na sigurnom mjestu. Potrebno ih je držati u svom pakiranju, uz uputu koja dolazi uz lijek. Držite se propisanog doziranja kako bi terapija bila što uspješnija.


Tagovi: