Trajenta – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Trajenta - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Trajenta i za što se koristi?

Trajenta se sastoji od djelatne tvari linagliptin, što navedeni lijek stavlja u skupinu lijekova koji su poznatiji kao oralni antidijabetici. Ovakvi antidijabetici će se primjenjivati u svrhu liječenja povišenog šećera u krvi. Njihovo djelovanje je vidljivo tijekom smanjenja razine šećera u krvi. Trajenta će se primjenjivati kod liječenja dijabetesa tipa 2, isključivo kod odraslih osoba. Navedeni lijek se koristi onda kada se bolest ne može odgovarajuće kontrolirati uz jedan oralni antidijabetik, ili onda kada prehrana i fizička aktivnost ne pokazuju željene rezultate liječenja. Lijek se može primjenjivati kao kombinacija s drugim antidijabeticima.

Liječnik će svakako naglasiti i važnost pravilne prehrane i fizičke aktivnosti u procesu liječenja. Ovaj lijek se neće propisati osobama koje imaju alergiju na linagliptin ili pomoćne tvari navedenog lijeka. Upozorenja i mjere opreza odnose se na: Osobe koje boluju od dijabetesa tipa 1 ili dijabetičke ketoacidoze, osobe koje koriste antidijabetike poput "sulfonilureja", osobe koje imaju alergijske reakcije na druge lijekove koji služe za smanjenje ili kontrolu šećera u krvi. Dijabetička oštećenja na koži su česta, zato vam liječnik uz primjenu navedenog lijeka može propisati i određene kreme za njegu kože.

Trajenta primjena i mjere opreza

Ovaj lijek se ne preporučuje djeci, kao ni adolescentima koji imaju manje od 18 godina. Lijek se daje uz opreznost starijim ljudima, iako je davanje lijeka ograničeno do 80 godina. Da li se Trajenta može uzimati uz ostale lijekove? Poželjno je da se posavjetujete s liječnikom ukoliko koristite dodatne terapije. Kako se uzima Trajenta? Uzima se prema uputama koje je izdao liječnik ili ljekarnik. Uobičajena doza će iznositi jednu tabletu od 5 mg dnevno. Tableta se može konzumirati s ili bez hrane.

Moguće je da se lijek propiše u kombinaciji s drugim oralnim antidijabeticima. Djelovanje lijeka može ovisiti od osobe do osobe, stoga su potrebne redovite liječničke kontrole kako bi se vidjelo da li lijek djeluje. Važno je naglasiti da je propisanu terapiju važno privesti kraju. Nikada nemojte prekidati uzimanje navedenog antidijabetika bez konzultacije s liječnikom. U slučaju naglog prekida liječenja može doći do naglog povećanja šećera u krvi i pogoršanja zdravlja. Z sva dodatna pitanja o primjeni lijeka možete se obratiti svome ljekarniku.

Trajenta iskustva i liječenje

Osobe koje boluju od dijabetesa tipa dva i koriste navedeni antidijabetik navode kako on uspješno snižava razinu šećera u krvi. Iskustva s navedenim lijekom su uglavnom pozitivna. Da li snižavanje šećera u krvi donosi određene nuspojave? Nuspojave su česta pojava svih lijekova, pa tako i ovog. Simptomi koji će tražiti hitno medicinsko zbrinjavanje su: Tjeskoba, znojenje, drhtanje, zamućeni vid, usne koje trnu, blijedilo, konfuzija, promjene raspoloženja, hipoglikemija, alergijske reakcije. Najčešće prijavljene nuspojave sa strane liječenih su: Upala grla ili nosa, kašalj, povišeni enzimi amilaze u krvi.

Liječnik će vas upozoriti na moguće nuspojave. Nuspojave možete pronaći i na uputama o korištenju lijeka. Trajenta će se dobiti putem liječničkog recepta uz kojeg se kupuje u ljekarni. Cijena za pakiranje 30 tableta x 5 mg iznosi 35,90€ uz dodatnu doplatu od 25,95€. Kako će se čuvati Trajenta? Ove tablete se čuvaju dalje od djece, u izvornom pakiranju. Dugotrajno liječenje će zahtijevati provjeru roka valjanosti lijeka. Rok valjanosti otisnut je na pakiranju tableta. U slučaju da je tabletama izašao rok ili ih više ne uzimate, tada ih je potrebno odnijeti u ljekarnu na odgovarajuće zbrinjavanje.


Tagovi: