Tramadox – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Tramadox - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Tramadox i za što se koristi?

Tramadox tablete u sebi sadrže kombinaciju dvaju analgetika - tramadola i paracetamola. Zajedničkim djelovanjem ovih analgetika ostvaruje se uspješno smanjivanje i uklanjanje bolova. Tablete su prvenstveno namijenjene za liječenje umjerenih i jakih bolova. Liječnik će prema razini bolova odrediti da li vam je potrebno liječenje sa tramadolom i paracetamolom. Tablete se daju isključivo na liječnički recept, odraslim osobama. Iako se koriste za liječenje bolova, ove tablete nisu primjerene za svakoga.

Tramadox se neće propisati: Osobama koje su alergične na tramadol ili paracetamol, osobama koje imaju akutno trovanje alkoholom ili tabletama, osobama koje su trenutnno na terapiji lijekovima za duševne bolesti, osobama koje boluju od oštećenja jetre, osobama koje pate od epilepsije. Liječnik će posebnu pozornost obratiti na: Osobe koje uzimaju druge lijekove za bolove, osobe koje imaju problema s bubrezima ili jetrom, osobe koje imaju poremećaje pri disanju, osobe koje imaju epileptičke napadaje ili konvulzije, osobe koje imaju ozljede glave, osobe koje su bile ovisne o lijekovima, osobe koje pate od umora nepoznatog oblika. Važno je naglasiti da navedeni lijek može izazvati poremećaje disanja dok osoba spava. Lijek može drugačije djelovati kod svake osobe, stoga je bitno obratiti pozornost na moguću pojavu nuspojava. Nakon otvaranja lijeka sačuvajte uputu o lijeku na kojoj su navedene sve bitne značajke ovoga lijeka.

Tramadox primjena i mjere opreza

Navedeni lijek nije primjeren za liječenje djece ispod 12 godina. Da li se Tramadox može koristiti uz druge lijekove ili terapije? Poželjno je da uputite svog liječnika u vaše zdravstveno stanje. Mnogi lijekovi za bolove sadrže tramadol ili paracetamol, što znači da nije poželjno da se navedeni lijek konzumira uz ostale lijekove protiv bolova. Osim navedenog, postoje i određeni rizici od nuspojava ukoliko se ovaj lijek protiv bolova koristi sa: Triptanima, lijekovima za smirenje, lijekovima protiv napadaja, antidepresivima, antibioticima. Imajte na umu da se djelovanje i učinkovitost lijeka može promijeniti ako se koristi uz druge terapije. Kako se uzima Tramadox?

Liječnik će na temelju bolova propisati odgovarajuću dozu. Ukoliko nije propisano drugačije, lijek će se uzimati sukladno uputama na lijeku. Uobičajena doza za odrasle je 2 tablete dnevno. Doza se može povećati ukoliko bol ne prolazi, no ona ne smije prelaziti 8 tableta dnevno kako ne bi došlo do komplikacija. Posebne doze se mogu odrediti: Adolescentima, starijim osobama, osobama koje pate od oboljenja bubrega ili jetre. Tablete će se progutati uz čašu vode, bez dodatnog usitnjavanja. Ovaj lijek je namijenjen za kratkotrajno liječenje.

Tramadox iskustva i liječenje

Osobe koje su koristile navedene tablete protiv bolova navode kako su one djelotvorne i kako uspješno uklanjaju i najtvrdokorniju bol. Iskustva sa Tramadox tabletama su uglavnom pozitivna. Korištenje navedenog lijeka može uzrokovati nuspojave. Najčešće nuspojave su: Mučnina, omaglica, omamljenost, povraćanje, probavne tegobe, svrbež, pojačano znojenje, drhtanje, glavobolje, smetenost, poremećaji u spavanju, promjene u raspoloženju. Prije nego vam izda recept za lijek, liječnik vas je dužan uputiti u moguće nuspojave i što je potrebno učiniti ako se one ne povuku.

Tramadox će se kupiti u ljekarni uz propisan liječnički recept. Cijena za pakiranje 30 x (37,5 mg + 325 mg) iznosi 1,65€. Kako čuvati navedene tablete? Tablete za bolove ne zahtijevaju posebne uvjete čuvanja. Važno je da se one drže u svom pakiranju, uz uputu o lijeku. Neovisno o tome da li je terapija kratkotrajna ili dugotrajna, važno je obratiti pozornost na istek roka valjanosti lijeka. Tablete koje nećete više koristiti nemojte bacati u otpad koji imate doma, već ih odnesite u ljekarnu gdje će pobrinuti za njihovo zbrinjavanje.


Tagovi: