Sandostatin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Sandostatin - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Sandostatin i za što se koristi?

Sandostatin se opisuje kao sintetički spoj koji je dobiven iz somatostatina, tvari koja se nalazi u ljudskih tijelima i inhibira opuštanje određenih hormona - hormona rasta. Kada i zašto se primjenjuje navedeni lijek? Sandostatin će se primjenjivati: Kada postoji akromegalija, bolest kada tijelo proizvodi viška hormona rasta, kada se moraju ublažiti simptomi koji su usko povezani s tumorima u probavnom sustavu, kada se sprječavaju komplikacije nakon kirurškog zahvata koji se odnosio na gušteraču, kada se zaustavlja krvarenje i kada se treba spriječiti krvarenje kod bolesnika koji boluju od kroničnih bolesti jetre, za liječenje tumora hipofize.

Lijek se neće koristiti kod osoba koje su alergične ili pretjerano osjetljive na njegove sastojke i djelovanje. Upozorenja i mjere opreza vrijede za: Osobe koje pate ili su patile od žučnih kamenca, osobe koje imaju problema s razinom šećera u svojoj krvi, osobe koje pate od nedostatka B vitamina, osoba koje imaju problema sa srčanim ritmom. Korištenje navedenog lijeka zahtijevat će česte kontrole liječnika kako bi se vidjelo da li on djeluje na rad i funkciju štitnjače, jetre, gušterače. Liječnik ima pravo promijeniti terapiju ukoliko ona ne djeluje ili ukoliko uzrokuje simptome.

Sandostatin primjena i mjere opreza

Lijek će se uglavnom koristiti za liječenje odraslih osoba. Malo je iskustva kod primjene kod djece i adolescenata. Da li se Sandostatin može koristiti uz druge lijekove? U pravilu, navedeni lijek je kompatibilan s drugim terapijama, no on može utjecati na djelovanje: cimetidina, ciklosporina, bromokriptina, kinidina i terfenadina. U slučaju da je osoba na terapiji za kontrolu krvnog tlaka ili elektrolita doza se prilagođava. Kako koristiti Sandostatin? Lijek će se uvijek koristiti onako kako je određeno sa strane liječnika ili ljekarnika.

Ovisno o liječenom stanju, lijek će se primjenjivati: Uz pomoć potkožne injekcije ili uz pomoć intravenske infuzije. Infuzija se uvijek dobiva sa strane medicinskih stručnjaka, kao i prva potkožna injekcija. Liječnik ili medicinsko osoblje će vam objasniti kako si samostalno dati injekciju. Potkožne injekcije se najčešće daju u nadlakticu, bedro, trbuh. Potrebno je mijenjati mjesta primjene injekcije kako ne bi došlo do iritacije područja. Kada se injekcija stisne u kožu ona će uzrokovati kratkotrajnu bol koja će se brzo povući sama od sebe. Dodatna uputstva o pravilnoj primjeni lijeka dostupna su na uputi o lijeku.

Sandostatin iskustva i liječenje

Bolesnici koji koriste navedeni lijek navode kako je on djelotvoran i kako otklanja simptome vezane za: Akromegaliju - Glavobolje, prekomjerno znojenje, utrnulost stopala i šaka, umor, bolove u zglobovima. Tumore probavnog sustava - Crvenilo, osjećaj vrućine, proljev, sniženi krvni tlak, gubitak tjelesne kilaže. Iskustva su također pozitivna i kod sprječavanja komplikacija nakon operacije gušterače, i kod liječenja tumora na hipofizi. Da li postoje rizici koji se mogu pojaviti primjenom navedenog lijeka? Sandostatin može uzrokovati nuspojave, no one se ne neće pojaviti kod svakog bolesnika.

Osobe liječene navedenim lijekom najčešće su iskusile sljedeće nuspojave: Bolove u trbuhu, probavne tegobe, mučnina, nadutost, bol na mjestu injekcije, povraćanje, osjećaj punoće u želucu, omaglica, gubitak teka, poremećeni rezultati na testovima jetrenih funkcija. Navedeni lijek će se dobiti na liječnički recept. Cijena će ovisiti o veličini pakiranja. Cijena za ampulu 5 x 0,10 mg iznosi 26,52€. Kako će se čuvati Sandostatin? Lijek se mora čuvati podalje od djece, u svom izvornom pakiranju, u hladnjaku na temperaturi do 8 stupnjeva. Otvorena ampula se iskorištava odmah i ne sprema se. Lijek se ne smije koristiti nakon isteka roka valjanosti koji je vidljiv na naljepnici ili kutiji. U slučaju plutanja čestica ili promjene boje lijeka on se ne koristi.


Tagovi: