Aubagio – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Aubagio - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Aubagio i za što se koristi?

Aubagio je lijek koji se sastoji od djelatne tvari teriflunomid. Lijek će se koristiti za liječenje oboljelih od multiple skleroze - bolesti koja napada i uništava zaštitne ovojnice koje se nalaze oko živaca. Koristi se za liječenje odraslih, adolescenata i djece u dobi 10 godina nadalje. Navedeni lijek se koristi kod liječenja relapsno remitirajuće multiple skleroze, bolesti koja je karakteristična prema svojim simptomima i relapsima nakon kojih slijedi stanje oporavka ili remisije. Kako djeluje Aubagio?

Kada multipla skleroza napadne imunosni sustav u tijeku, on neće raditi ispravno i dolazi do napada na središnji živčani sustav (leđna moždina i mozak). Navedeno će uzrokovati oštećenje ovojnica živaca. Teriflunomid ima sljedeće djelovanje: Primjenom blokira enzim koji je potreban za razmnožavanje stanica koje djeluju na napredak bolesti. Smatra se kako dolazi do smanjenja broja limfocita koji čine poveći dio imunosnog sustava, i tako se razbija proces upale u tijelu. Kako dolazi do smanjenja broja limfocita, tako se upala smanjuje, što dovodi do kontrole simptoma koje uzrokuje multipla skleroza.

Aubagio primjena i mjere opreza

Kako će se Aubagio primjenjivati? Lijek se izdaje isključivo na recept, a početno liječenje traži liječnički nadzor sa strane liječnika koji ima dugogodišnje iskustvo u liječenju multiple skleroze. Lijek je dostupan u obliku tableta, što ga čini jednostavnim za korištenje. Preporučena doza će ovisiti o težini bolesti i simptomima. Preporučene doze za odrasle osobe često iznose 14 mg lijeka jednom dnevno. Djeci će se doza odrediti ovisno o njihovoj tjelesnoj težini. Način primjene: Tablete se uzimaju kroz usta, uz malo vode.

Mogu se uzimati uz obrok, prije obroka, ili nakon obroka. Preporučljivo je da se slijede upute primjene koje su date sa strane liječnika kako ne bi došlo do komplikacija prilikom terapije. Što ako želite prekinuti terapiju navedenim lijekom? Nikada nemojte bez liječničkih konzultacija ukidati liječenje. Naglo i nepromišljeno ukidanje terapije može dovesti do ozbiljnih simptoma ili do pogoršanja liječenog stanja. Liječnik će u početku pratiti liječenje kako bi se vidjelo da li vam data terapija odgovara ili ne.

Aubagio se neće propisati: Osobama koje imaju alergiju na teriflunomid i druge sastojke ovoga lijeka, osobama koje imaju alergijske reakcije na lijekove za liječenje multiple skleroze, osobama koje imaju utvrđene probleme s jetrom, osobama koje imaju ozbiljne bolesti imunološkog sustava, osobama koje imaju ozbiljnih tegoba s koštanom srži, osobama koje boluju od ozbiljnijih infekcija, osobama koje idu na dijalizu, osobama koje pate od hipoproteinemije, trudnicama i dojiljama. Prije nego se propiše navedeni lijek, liječnik će s bolesnikom proći kroz informativni razgovor o svim prednostima i nedostacima terapije.

Aubagio iskustva i liječenje

Osobe koje uzimaju Aubagio kao terapiju navode kako lijek mijenja tijek bolesti i kako uspješno smanjuje sve simptome koje multipla skleroza donosi. Brojne recenzije i mišljenja bolesnika koji koriste navedeni lijek ukazuju na pozitivna iskustva. Da li postoje određeni rizici koji se pojavljuju prilikom konzumacije navedenog lijeka? Nuspojave su moguće, no ukoliko se one manifestiraju povući će se redovitom primjenom. Najčešće zabilježene nuspojave su: Glavobolja, proljev, mučnina, slabost, povišeni jetreni enzimi, gubitak kose.

Navedeni simptomi će se povući i oni su često blagog do umjerenog oblika. Na uputi o lijeku možete pronaći ostale nuspojave koje se mogu pojaviti korištenjem navedenog lijeka. Nakon liječničkog savjetovanja i mogućih dodatnih pregleda lijek će se dobiti na recept. Cijena za pakiranje 28 x 14 mg iznosi 698,82€. Kako će se čuvati Aubagio? Lijek je važno držati dalje od radoznale djece. Navedene tablete ne traže posebne uvjete čuvanja. Poželjno je da se svaki lijek u izvornom pakiranju, uz dobivene upute o lijeku.


Tagovi: