Značenje i porijeklo prezimena NOVAK

Značenje i porijeklo prezimena NOVAK: Povijest i geografska rasprostranjenost

Prezime Novak jedno je od najčešćih prezimena u Hrvatskoj, ali i u Sloveniji, gdje se nalazi na prvom mjestu po broju nositelja. Prezime Novak također se može naći diljem Europe, a posebno u zemljama bivše Jugoslavije.Prezime Novak svoje podrijetlo ima u srednjovjekovnoj Europi, a nastalo je od riječi "novus" što u prijevodu znači "novi".

Tijekom tog vremena, ljudi su bili identificirani samo po imenu, ali kako se broj stanovnika povećavao, postalo je potrebno uvesti prezimena kako bi se lakše prepoznavali. Prezime Novak, s obzirom na njegovo značenje, vjerojatno je dodijeljeno ljudima koji su bili novi u određenom području ili su se tamo tek uselili.Geografska rasprostranjenost prezimena Novak pokazuje da se ono najviše javlja u Sloveniji, gdje iznosi oko 2% svih prezimena.

U Hrvatskoj, prezime Novak zauzima drugo mjesto po broju nositelja, odmah iza prezimena Horvat. Prezime se također može naći u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rusiji, Ukrajini i drugim europskim zemljama.Prezime Novak u Hrvatskoj se najviše javlja u sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj te u Slavoniji.

U Sloveniji, prezime je najčešće u sjeveroistočnom dijelu države, posebno u području oko Maribora.Ukratko, prezime Novak ima svoje podrijetlo u srednjovjekovnoj Europi, a nastalo je od riječi "novus". Geografska rasprostranjenost pokazuje da se prezime najviše javlja u Sloveniji i Hrvatskoj, te u drugim europskim zemljama.