Značenje i porijeklo prezimena PERIĆ

Značenje prezimena PERIĆ: Odakle potječe ime?

Značenje i porijeklo prezimena PERIĆ: Odakle potječe ime?Prezime PERIĆ je jedno od najčešćih prezimena u Hrvatskoj te se pojavljuje i u drugim zemljama, poput Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije. Prezime PERIĆ u Hrvatskoj se nalazi na 8. mjestu najčešćih prezimena, dok se u Srbiji nalazi na 45. mjestu.

Prezime PERIĆ potječe od muškog imena Pere, koje je nastalo od imena Petar. Ime Petar ima hebrejsko podrijetlo i znači "kamen" ili "stijena". Tijekom povijesti, ime Petar se širilo po cijeloj Europi te je postalo uobičajeno ime.Kako se ime Petar počelo skraćivati, nastala su nova imena, poput Pere. Prezime PERIĆ je nastalo od imena Pere te se koristi za označavanje njegova potomstva.

U Hrvatskoj, prezime PERIĆ se prvi put spominje u 15. stoljeću u Dubrovniku. Postoje i druge teorije o porijeklu prezimena PERIĆ. Prema jednoj teoriji, prezime PERIĆ potječe od riječi "pero", koja se odnosi na posao pisara ili pismenjaka.

Prema drugoj teoriji, prezime PERIĆ potječe od riječi "pero", koja se odnosi na perje ili pernatu životinju te da su prvi nositelji prezimena bili trgovci perijem.U Hrvatskoj, prezime PERIĆ se najviše pojavljuje u Dalmaciji, ali se može pronaći i u drugim dijelovima zemlje. U Srbiji, prezime PERIĆ se najčešće pojavljuje u Vojvodini, dok se u Bosni i Hercegovini najviše pojavljuje u Hercegovini.Ukratko, prezime PERIĆ potječe od imena Pere, koje je nastalo od imena Petar, a koristi se za označavanje njegova potomstva. U Hrvatskoj se prezime PERIĆ prvi put spominje u 15. stoljeću u Dubrovniku, a pojavljuje se najviše u Dalmaciji.