Značenje i porijeklo prezimena ŽIVKOVIĆ

Značenje prezimena ŽIVKOVIĆ: Odakle potječe?

Prezime Živković jedno je od najčešćih prezimena u Srbiji i Hrvatskoj. Prezime Živković dolazi od muškog imena Živko, koje potječe od riječi živ, što znači "živ". Prezime Živković odnosi se na osobu koja je potomak nekoga s imenom Živko.Prezime Živković datira još iz srednjeg vijeka, a prvi zapisi o ovom prezimenu datiraju iz 14.

stoljeća u Srbiji. Prezime Živković u Srbiji je bilo vrlo često u vrijeme turske vladavine, kada su ljudi uzimali prezimena po imenima koja su bila česta u to vrijeme.U Hrvatskoj je prezime Živković često u Dalmaciji i Istri, a rijetko u unutrašnjosti. Živkovići su najbrojniji u gradovima Splitu i Zadru te u manjim naseljima u okolici tih gradova.

Prezime Živković spada u kategoriju prezimena koja su nastala od osobnih imena. Upravo zbog toga, prezime Živković ima mnogo različitih oblika i varijacija. Neki od oblika su Živkovičić, Živkov, Živkovič, Živkovičević, Živkovićević i slično.U Hrvatskoj postoji i legenda koja kaže da prezime Živković potječe od vojnika koji je preživio bitku s Turcima i koji se zvao Živko.

Taj vojnik je nakon bitke otišao u jedno selo u Dalmaciji gdje se naselio i od kuda su potekli svi Živkovići u toj regiji.Ukratko, prezime Živković potječe od muškog imena Živko koje znači "živ". Prezime datira iz srednjeg vijeka, a prvi zapisi o ovom prezimenu datiraju iz 14. stoljeća u Srbiji. Prezime se najčešće javlja u Srbiji i Hrvatskoj, a ima mnogo različitih oblika i varijacija.