Značenje i porijeklo prezimena TOPIĆ

Značenje prezimena TOPIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena TOPIĆ: Odakle potječe?Prezime TOPIĆ jedno je od najčešćih prezimena u Hrvatskoj. Prema podacima iz 2019. godine, u Hrvatskoj živi oko 4.700 ljudi s prezimenom TOPIĆ.

Prezime TOPIĆ potječe od osobnog imena Topa, koje je bilo u uporabi u srednjem vijeku. Ono se sastoji od dva dijela: "to" znači "ono" ili "onaj", a "pa" znači "pasti". Stoga se može zaključiti da prezime TOPIĆ označava osobu koja je pala ili koja pada.Prema nekim izvorima, prezime TOPIĆ potječe od starog bosanskog prezimena "Topići".

To prezime pripadalo je vladarskoj obitelji koja je vladala Bosnom u 14. stoljeću. Prezime se kasnije proširilo i na druge dijelove Bosne, a potom i na Hrvatsku.Druga teorija o porijeklu prezimena TOPIĆ govori o tome da je ono nastalo od zanimanja "topić", što je bio naziv za osobu koja se bavila bojanjem tkanina u topionici.

U srednjem vijeku, kada su proizvodnja i prodaja tkanina bile glavni izvor prihoda, zanimanje topića bilo je vrlo važno i cijenjeno.Prezime TOPIĆ prisutno je ne samo u Hrvatskoj već i u drugim zemljama, kao što su Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Slovenija. U tim zemljama prezime ima slično značenje i porijeklo.Ukratko, prezime TOPIĆ potječe od osobnog imena Topa, a označava osobu koja je pala ili koja pada. Postoji nekoliko teorija o porijeklu prezimena, od kojih se neke odnose na vladarsku obitelj koja je vladala Bosnom, a druge na zanimanje topića. Prezime je danas rašireno u Hrvatskoj i drugim zemljama, te nosi svoju povijest i tradiciju.