Značenje i porijeklo prezimena ĐURIĆ

Značenje prezimena Đurić: Odakle potječe?

Prezime Đurić jedno je od najčešćih prezimena u Srbiji, a značenje ovog prezimena dolazi od imena Đuro, koje je skraćenica od imena Đurđe. Prezime Đurić možemo pronaći u raznim dijelovima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali je najčešće u Srbiji.Prezime Đurić potječe iz srpske kulture, a prvi pripadnik obitelji s ovim prezimenom spominje se u 19.

stoljeću. Ovo prezime bilo je rašireno među srpskim seljacima, no kasnije se proširilo i na urbana područja.Zanimljivo je kako se prezime Đurić pojavljuje u raznim oblicima, poput Đurković, Đurkić, Đuričić itd.

Međutim, sva ova prezimena imaju isto značenje, a to je da su svi članovi obitelji koji nose ova prezimena potekli od nekog tko se zvao Đuro ili Đurđe.Najvjerojatnije je da su se prvi pripadnici obitelji s prezimenom Đurić bavili zemljoradnjom, jer je to bilo najraširenije zanimanje u ruralnim dijelovima Srbije u 19. stoljeću.

No, kako se prezime proširilo na urbana područja, tako su se i zanimanja kojima se bavila obitelj Đurić proširila. Danas možemo pronaći osobe s ovim prezimenom koje se bave raznim zanimanjima, poput pravnika, liječnika, umjetnika i slično.Ukratko, prezime Đurić potječe iz srpske kulture i odnosi se na osobe koje potječu od nekog tko se zvao Đuro ili Đurđe. Iako je ovo prezime prvotno bilo rašireno među seljacima, danas se može pronaći u svim slojevima društva i povezano je s različitim zanimanjima.