Značenje i porijeklo prezimena MIHIĆ

Značenje prezimena MIHIĆ: Odakle potječe?

Prezime Mihić spada u jedno od češćih prezimena u Hrvatskoj, posebice u sjevernom području zemlje. No, odakle zapravo potječe ovo prezime i što ono znači?Prema dostupnim izvorima, prezime Mihić potječe od imena Mihael, koje je ukratko skraćeno na Mihić.

Ime Mihael dolazi od hebrejskog imena Mikael, što znači "tko je kao Bog". U kršćanskoj tradiciji, Mihael je arkanđeo koji je poznat kao borac protiv zla i zaštitnik ljudi.Prezime Mihić može se pronaći u Hrvatskoj, ali i u susjednim zemljama poput Srbije, Bosne i Hercegovine te Slovenije. Prema podacima iz 2011.

godine, najviše osoba s ovim prezimenom živi u Hrvatskoj, a slijede ih osobe iz Bosne i Hercegovine.Prema nekim izvorima, prezime Mihić počelo se koristiti još u 18. stoljeću, a najčešće se pojavljivalo u sjevernoj Hrvatskoj.

Iako nije poznato tko je prvi nositelj ovog prezimena, pretpostavlja se da se ono proširilo zahvaljujući migracijama ljudi tijekom povijesti.Osim u Hrvatskoj, prezime Mihić može se pronaći i u dijaspori, posebice u Njemačkoj, Austriji te Americi. S obzirom na to da se radi o čestom prezimenu u Hrvatskoj, nije iznenađujuće što se ono proširilo i izvan granica zemlje.Sve u svemu, prezime Mihić ima svoje porijeklo u imenu Mihael te se počelo koristiti u 18. stoljeću u sjevernoj Hrvatskoj. Danas je ono rašireno diljem Hrvatske te u susjednim zemljama, ali i u dijaspori.