Značenje i porijeklo prezimena PRIBANIĆ

Povijest prezimena PRIBANIĆ - kako je nastalo i gdje se prvi put pojavilo

Značenje i porijeklo prezimena PRIBANIĆPrezime PRIBANIĆ jedno je od brojnih hrvatskih prezimena koje su nastale od imena mjesta ili obitelji koje su u određenom trenutku živjele na određenom području. Prema nekim istraživanjima, prezime PRIBANIĆ potječe od rijetkog hrvatskog osobnog imena Priban, koje je danas gotovo isključivo u upotrebi kao prezime.Prezime PRIBANIĆ prvi se put pojavilo u srednjem vijeku na području današnje Hrvatske.

Pretpostavlja se da su prvotni nositelji ovog prezimena bili stanovnici nekog sela ili grada koji su svoje prezime dobili prema imenu svog oca, djeda ili nekog drugog pretka koji je nosio ime Priban.Postoje različite teorije o tome što bi prezime PRIBANIĆ moglo značiti. Jedna od njih kaže da je riječ o prezimenu koje se odnosi na nekog tko je bio vezan za neki vid ribolova ili koji se bavio ribolovom.

Druga teorija kaže da je prezime PRIBANIĆ povezano s obradom zemlje i poljoprivredom, pa bi se moglo tumačiti kao prezime nekog tko se bavio obrađivanjem zemlje ili koji je bio vlasnik zemlje.Bez obzira na to što točno znači prezime PRIBANIĆ, činjenica je da se ono danas relativno rijetko pojavljuje u Hrvatskoj. Prema podacima sa službene stranice Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj danas živi oko 400 osoba koje nose prezime PRIBANIĆ.

Najviše ih živi u Sisačko-moslavačkoj županiji, dok ih u nekim drugim regijama gotovo i nema.Ukratko, prezime PRIBANIĆ je jedno od mnogobrojnih prezimena koja su nastala od imena mjesta ili obitelji koje su živjele na određenom području. Ono se prvi put pojavilo u srednjem vijeku na području današnje Hrvatske, a pretpostavlja se da su prvotni nositelji ovog prezimena bili stanovnici nekog sela ili grada. Iako postoje različite teorije o tome što bi prezime PRIBANIĆ moglo značiti, činjenica je da se ono danas relativno rijetko pojavljuje u Hrvatskoj.