Značenje i porijeklo prezimena PRŠA

Značenje i porijeklo prezimena PRŠA: Povezanost s riječju pršiti i povijesni tragovi obitelji

Prezime PRŠA pripada skupini prezimena koja su nastala od osobnih imena. Ime PRŠA dolazi od imena Prša, koje je skraćenica od imena Pršo. Ime Pršo je pak nastalo od riječi pršiti, što znači raspršiti se, razletjeti se u prah ili kapljice. Zato se prezime PRŠA etimološki veže uz riječ pršiti.Prezime PRŠA ima porijeklo iz Dalmacije, točnije iz okolice Splita.

Prema jednoj legendi, obitelj PRŠA je potekla od trojice braće koji su izašli iz grada Splita i naselili se u okolnim selima. Prezime PRŠA se prvi put spominje u 16. stoljeću u mjestu Podstrana kod Splita. U tom razdoblju, prezimena su počela postajati obvezna, pa su se mnoge obitelji odlučile uzeti prezimena po svojoj profesiji ili po nekom osobnom karakteristici.

Tako je prezime PRŠA vjerojatno nastalo po nekom članu obitelji koji se bavio nekim poslom koji je uključivao raspršivanje ili pršenje nekog materijala.Postoji još jedna teorija o porijeklu prezimena PRŠA. Prema toj teoriji, prezime PRŠA potječe od prezimena PRŠO, koje je bilo često u Bosni i Hercegovini u 16. i 17. stoljeću.

Prezime PRŠO je nekad bilo često u Hercegovini, ali se danas pojavljuje u cijeloj Bosni i Hercegovini. Kad su se neki članovi ove obitelji doselili u Dalmaciju, prezime se promijenilo u PRŠA.U svakom slučaju, prezime PRŠA ima duboko ukorijenjene povijesne tragove u Dalmaciji i Bosni i Hercegovini. Danas se prezime PRŠA pojavljuje u cijeloj Hrvatskoj i u nekim drugim zemljama, ali najviše ih živi u Dalmaciji i Bosni i Hercegovini. Zanimljivo je da se prezime PRŠA često pojavljuje u svijetu sporta, posebno u nogometu. Međutim, bez obzira na to u kojem području se pojavljuje, prezime PRŠA ima bogatu povijest i značenje koje ga čini jedinstvenim.