Značenje i porijeklo prezimena SKENDER

Skender - značenje i porijeklo prezimena

Prezime Skender vrlo je često u Hrvatskoj, a ima i svoju verziju u drugim zemljama. No, što zapravo znači i odakle potječe ovo prezime?Prema nekim teorijama, prezime Skender potječe od turske riječi "iskender" što znači Aleksandar.

Turska je kultura ostavila dubok trag u ovim krajevima, stoga ne čudi da mnoga prezimena imaju tursko porijeklo. U prošlosti je ime Aleksandar bilo vrlo često, stoga je i prezime Skender bilo rašireno.Druga teorija govori da prezime Skender može potjecati iz Albanije. Prema toj teoriji, prezime potječe od imena Skënderbeg, koji je bio vojskovođa i borac za neovisnost Albanije u 15.

stoljeću.U Hrvatskoj, prezime Skender najčešće se povezuje s Dalmacijom i Hercegovinom. Neki izvori navode da se prezime pojavilo u 17.

stoljeću u Hercegovini, dok su neka druga prezime povezana s mjestom Skender Vakuf u Bosni i Hercegovini.Prezime Skender vrlo je često u muslimanskim obiteljima, ali se može naći i u katoličkim i pravoslavnim obiteljima. U Hrvatskoj, najviše Skendera živi u Splitu, Dubrovniku, Zagrebu te u nekim mjestima u Dalmatinskoj zagori. U Bosni i Hercegovini, prezime se najviše povezuje s područjem Banja Luke.U svakom slučaju, Skender je prezime koje ima dugu povijest i duboke korijene. Bez obzira na to odakle potječe, ono svakako predstavlja dio naše kulturne baštine.