Značenje i porijeklo prezimena GELO

Značenje prezimena GELO: Odakle potječe?

Prezime Gelo je relativno rijetko prezime u Hrvatskoj, ali i šire. Prema statistici iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi 191 osoba s prezimenom Gelo, a najviše ih živi u gradovima Zagrebu i Rijeci.

Uzroci nastanka prezimena Gelo nisu u potpunosti poznati. Prema nekim izvorima, prezime je nastalo od imena Angelo, koje je bilo u upotrebi u Dalmaciji u 15. stoljeću.

Prezime se tada vjerojatno koristilo kao nadimak za nekog tko se zvao Angelo, a taj nadimak se s vremenom pretvorio u prezime.Druga teorija kaže da prezime Gelo dolazi od latinske riječi gelare, što znači smrznuti. Prema ovoj teoriji, prezime bi se odnosilo na ljude koji su se bavili proizvodnjom leda ili su prodavali led, pa su kao takvi dobili nadimak Gelo, koji se kasnije pretvorio u prezime.

Ipak, postoje i druge teorije o porijeklu prezimena Gelo. Neki tvrde da se prezime može povezati s drugim prezimenima koja imaju slično podrijetlo, poput Genovese, Geniale ili Gentile.Uzroci nastanka prezimena Gelo mogu biti vrlo različiti, a njihovo značenje može biti interpretirano na različite načine. Bez obzira na to koja teorija je točna, prezime Gelo svakako ima svoju povijest i svoje značenje.