Značenje i porijeklo prezimena VITASOVIĆ

VITASOVIĆ - porijeklo prezimena

Prezime Vitasović jedno je od brojnih prezimena koja se mogu pronaći u Hrvatskoj. Ono je nastalo od imena Vitas, a dodatak -ović označava pripadnost obitelji ili porodici. Stoga bi se Vitasović moglo prevesti kao "pripadnik obitelji Vitas".Ime Vitas potječe od latinskog imena Vitus, što znači "život".

U katoličkoj tradiciji, Sv. Vito je zaštitnik plesača, glumaca i epileptičara. Također, u narodnoj medicini se vjerovalo da Sv. Vito može izliječiti epilepsiju.

Stoga se ime Vitas često povezuje s ovim svecem.Prezime Vitasović prvi se put spominje u 18. stoljeću u Istri, točnije u mjestu Vižinada. Tada je to bilo malo selo u kojem su živjeli uglavnom poljoprivrednici. Prema nekim izvorima, Vitasovići su se bavili vinogradarstvom i proizvodnjom vina.

Kroz povijest, prezime Vitasović se proširilo na područje cijele Hrvatske, a danas se može pronaći u različitim dijelovima zemlje. Također, postoje i Vitasovići koji su se doselili u druge zemlje, poput SAD-a i Kanade.Uz to, postoje i varijante ovog prezimena, poput Vitas, Vitasovič, Vitasovich i slično. Te varijante se najčešće javljaju kod osoba koje su se doselile u druge zemlje i prilagodile prezime novom jeziku.Ukratko, prezime Vitasović potječe od imena Vitas, koje je povezano s katoličkom tradicijom i narodnom medicinom. Prvi se put spominje u Istri u 18. stoljeću, a danas se može pronaći diljem Hrvatske i u drugim zemljama svijeta.