Značenje i porijeklo prezimena KRUŠELJ

Krušelj - značenje i porijeklo prezimena

Prezime Krušelj je relativno rijetko prezime u Hrvatskoj, ali se pojavljuje u nekoliko krajeva, posebice u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Prezime Krušelj je patronimik, što znači da je nastalo od imena oca ili djeda. U ovom slučaju, Krušelj je nastao od imena Krušo.Prezime Krušelj ima nekoliko mogućih značenja.

Jedno od mogućih značenja je da je nastalo od riječi "krušiti" ili "kruška". Krušiti znači drobiti ili usitnjavati, dok kruška predstavlja voće koje je slatko i sočno. Prezime Krušelj bi se u ovom slučaju moglo protumačiti kao prezime osobe koja se bavila drobljenjem ili usitnjavanjem nečega ili kao prezime osobe koja je bila poznata po uzgoju krušaka.Drugo moguće značenje prezimena Krušelj je da je nastalo od riječi "krušina".

Krušina označava stari naziv za krušku, ali se također koristi i za drvene predmete koji se koriste za prenošenje hrane ili pića. Prezime Krušelj bi se u ovom slučaju moglo protumačiti kao prezime osobe koja se bavila izradom drvenih predmeta za prenošenje hrane ili pića.Treće moguće značenje prezimena Krušelj je da je nastalo od imena Krušo, što je staro hrvatsko ime. U ovom slučaju, prezime Krušelj bi se protumačilo kao patronimik, odnosno prezime koje označava pripadnost nekoj obitelji.Prezime Krušelj se pojavljuje u različitim oblicima, kao što su Krušel, Krušeljek, Krušeljčić i slično.

To ukazuje na to da je prezime Krušelj nastalo od različitih imena oca ili djeda, što je uobičajeno za patronimike.Uz to, prezime Krušelj se pojavljuje i u drugim zemljama, kao što su Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina te Makedonija. To ukazuje na to da je prezime Krušelj nastalo u širem području, a ne samo u Hrvatskoj.Ukratko, prezime Krušelj ima nekoliko mogućih značenja, a nastalo je od imena oca ili djeda. Prezime Krušelj se pojavljuje u različitim oblicima i u različitim zemljama, što ukazuje na to da je nastalo u širem području.