Značenje i porijeklo prezimena GAGULIĆ

GAGULIĆ - prezime s korijenom u Dalmaciji

Prezime GAGULIĆ ima svoje korijene u Dalmaciji, točnije u području oko grada Šibenika. Ovo prezime je vrlo rijetko u Hrvatskoj, te se prema nekim izvorima nalazi na 1.500.

mjestu po čestosti.Prema etimološkoj teoriji, prezime GAGULIĆ potječe od turske riječi "gagula" što znači "kamen". U Dalmaciji se taj izraz koristio za kamenje koje se koristilo za popločavanje ulica ili za gradnju zidova.

Također, taj izraz se koristio za kamenje koje se nalazilo na obali, a koje su ribari koristili za otežavanje mreža.Postoji i druga teorija o porijeklu prezimena GAGULIĆ, a to je da potječe od imena "Gagliardo", koje je bilo popularno u Italiji u 15.

stoljeću. Prema toj teoriji, prezime GAGULIĆ bi se moglo povezati s talijanskim imenom "Gagliardo", koje znači "hrabar" ili "odvažan".U Hrvatskoj, prezime GAGULIĆ se najviše javlja u Dalmaciji, a najviše u gradovima Šibeniku i Zadru. Prema nekim izvorima, postoje i neke obitelji s prezimenom GAGULIĆ u Bosni i Hercegovini, ali je to vrlo rijetko.U svakom slučaju, prezime GAGULIĆ ima interesantno porijeklo i značenje koje se može povezati s kamenom ili hrabrošću. Iako je rijetko u Hrvatskoj, ovo prezime je sigurno važno za one koji ga nose i koji su vezani uz njega.