Značenje i porijeklo prezimena BARAC

Značenje i porijeklo prezimena BARAC: Povijest i geografska rasprostranjenost

Prezime Barac jedno je od najčešćih prezimena u Hrvatskoj. Prema popisu stanovništva iz 2011.

godine, u Hrvatskoj živi 6.714 osoba s prezimenom Barac, što ga svrstava na 45. mjesto po brojnosti. Prezime Barac prvi put se spominje u 15.

stoljeću u Dalmaciji, a kasnije se proširilo na cijelu Hrvatsku.Prezime Barac potječe od riječi "barać", što na starohrvatskom jeziku znači "sklonište" ili "kuća". Pretpostavlja se da su se prvi nositelji prezimena Barac bavili gradnjom kuća ili su bili vlasnici nekog skloništa.

Tijekom povijesti, prezime Barac se često mijenjalo, pa su tako neki nositelji prezimena Barac u nekim dokumentima zabilježeni kao Barač, Barać, Baraća, Baračić i slično.Prezime Barac najčešće se javlja u Dalmaciji, posebno u Splitu i okolici, ali se može naći i u drugim dijelovima Hrvatske, kao što su Zagreb, Rijeka, Osijek i Slavonija. Također, prezime Barac se nalazi i u drugim zemljama, kao što su Srbija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Italija, Njemačka, Austrija i druge.Uz prezime Barac vezuju se brojne poznate osobe iz različitih područja, kao što su sportaši, glumci, glazbenici, političari i drugi. Među njima su nogometaši Dario Barać i Nikola Barać, glumac Duško Valentić, glazbenik Krešimir Baranović i političar Božidar Barać.Ukratko, prezime Barac ima dugu povijest i geografski je rasprostranjeno na području Hrvatske i drugih zemalja. Potječe od riječi "barać", što znači "sklonište" ili "kuća", a prvi nositelji prezimena bavili su se gradnjom kuća ili su bili vlasnici nekog skloništa.