Značenje i porijeklo imena Adela

Značenje i porijeklo imena Adela: Povijest imena Adela kroz vjekove

Ime Adela ima dugu povijest koja seže sve do antičkog Rima. Riječ Adela dolazi od latinskog imena Adelaida, što znači "plemenita". Ime Adela bilo je popularno u srednjem vijeku, a nakon toga je postalo manje uobičajeno. Međutim, u posljednjih nekoliko godina, ime Adela počelo se ponovno pojavljivati u mnogim zemljama svijeta.U srednjem vijeku, ime Adela bilo je popularno među plemićima i vladarskim obiteljima.

Jedna od najpoznatijih osoba koja je nosila ime Adela bila je kraljica Adela Engleska, supruga Vilima Osvajača. Adela je bila vrlo utjecajna žena u Engleskoj u 11. stoljeću, a nakon smrti njezinog supruga, postala je regentica za svog sina Vilima II.U Francuskoj, ime Adela bilo je popularno u 10. i 11.

stoljeću, a nosile su ga kraljice i princeze. Jedna od najpoznatijih osoba koja je nosila ime Adela bila je Adela Akvitanska, kći vojvode Vilima III Akvitanskog. Adela se udala za kralja Roberta I. Francuskog i postala kraljica Francuske.U moderno doba, ime Adela postalo je popularno u mnogim zemljama svijeta, uključujući i Hrvatsku.

Ime Adela ima više značenja, ovisno o jeziku. Na primjer, u španjolskom jeziku, Adela znači "pravedna", a u njemačkom znači "plemenita".Ukratko, ime Adela ima dugu povijest koja seže sve do antičkog Rima. Ime je bilo popularno među plemićima i vladarskim obiteljima u srednjem vijeku, a danas je ponovno postalo popularno u mnogim zemljama svijeta. Značenje imena Adela varira ovisno o jeziku, ali u svim slučajevima označava nešto plemenito i vrijedno.