Značenje i porijeklo prezimena ANTUNOVIĆ

Povijest prezimena ANTUNOVIĆ: odakle potječe?

Prezime Antunović je jedno od najčešćih prezimena u Hrvatskoj. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi preko 16.000 osoba s ovim prezimenom. No, odakle potječe ovo prezime i što ono znači?Porijeklo prezimena Antunović nije u potpunosti jasno.

Pretpostavlja se da potječe od imena Antun, koje je u Hrvatskoj vrlo često ime. Antun dolazi od latinskog imena Antonius, koje je bilo vrlo popularno u Rimskom carstvu. U Hrvatskoj se ime Antun počelo koristiti nakon dolaska kršćanstva.Prezime Antunović pojavljuje se u Hrvatskoj u 17.

stoljeću. Prema nekim izvorima, prvi nositelj prezimena Antunović bio je jedan od petorice braće koji su se doselili u Slavoniju iz okolice grada Jajca u Bosni. Braća su se bavila trgovinom i stekla značajno bogatstvo.U drugim izvorima se navodi da su Antunovići bili seljaci iz okolice Bjelovara, te da su se prezime proširilo nakon doseljenja nekoliko obitelji u Slavoniju u 18.

stoljeću.Prezime Antunović može se sastojati od imena Antun i sufiksa -ović, što je vrlo čest sufiks u hrvatskim prezimenima. Sufiks -ović označava pripadnost određenoj obitelji, a potječe od turske riječi koja označava sina ili potomka.Iako porijeklo prezimena Antunović nije u potpunosti jasno, činjenica je da je riječ o jednom od najčešćih prezimena u Hrvatskoj. Ovo prezime se može pronaći diljem Hrvatske, ali i u drugim dijelovima svijeta gdje žive Hrvati.