Značenje i porijeklo prezimena STARČEVIĆ

Starčević kao prezime: povijest i značenje

Starčević kao prezime ima dugu povijest koja seže u srednji vijek. Prezime Starčević u Hrvatskoj danas ima oko 8000 nositelja. Prezime se javlja u različitim oblicima kao što su Starčev, Starčević, Starčevski, a svi su izvedeni od muškog imena Starčo.

Starčević kao prezime ima značenje koje se odnosi na muško ime Starčo, što u prijevodu znači "starac". Prezime Starčević se sastoji od dva dijela, Starčo i sufiksa -vić koji označava pripadnost ili porijeklo.Prezime Starčević povezano je s različitim mjestima u Hrvatskoj, kao što su Starčevo u Slavoniji, Starčević u Sisačkoj Moslavini i Starčevići u Dalmaciji.

Prezime je najčešće prisutno u sjevernoj Hrvatskoj, ali može se pronaći i u drugim dijelovima zemlje.Prezime Starčević povezano je s poznatim povijesnim ličnostima u Hrvatskoj, kao što je Ante Starčević, poznati političar i borac za hrvatsku neovisnost u 19. stoljeću.

Također, postoje mnogi drugi poznati nositelji ovog prezimena u različitim područjima, kao što su sport, umjetnost i znanost.U zaključku, prezime Starčević ima dugu povijest koja seže u srednji vijek, a izvedeno je od muškog imena Starčo što znači "starac". Prezime je najčešće prisutno u sjevernoj Hrvatskoj, ali može se pronaći i u drugim dijelovima zemlje. Povezano je s poznatim povijesnim ličnostima u Hrvatskoj te s mnogim drugim poznatim nositeljima u različitim područjima.