Značenje i porijeklo prezimena CAR

Značenje i porijeklo prezimena CAR u Hrvatskoj

Prezime CAR u Hrvatskoj je prilično zastupljeno. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, na dan 31. prosinca 2020. godine, u Hrvatskoj je živjelo oko 3.600 osoba s prezimenom CAR.

U ovom članku ćemo istražiti porijeklo i značenje ovog prezimena.Prezime CAR potječe od srednjovjekovne titule koja se koristila za označavanje vladara, kraljeva ili careva. U hrvatskom jeziku, riječ "car" dolazi od latinske riječi "caesar", koja je korištena za označavanje rimskih imperatora. U srednjem vijeku, titula "car" se koristila za označavanje vladara Svetog Rimskog Carstva, koje je postojalo od 962. do 1806.

godine.Prezime CAR se prvi put pojavilo u Hrvatskoj tijekom srednjeg vijeka, kada su vladari koristili ovu titulu. Prvi put kada se prezime CAR spominje u pisanim izvorima je u 16. stoljeću, u sinjskim matičnim knjigama.

Prema nekim izvorima, prezime CAR se najčešće javlja u Dalmaciji i Istri, ali postoje obitelji s ovim prezimenom diljem Hrvatske.Zanimljivo je da postoji nekoliko varijacija ovog prezimena u Hrvatskoj, poput Cara, Čara, Carić i Carin. To ukazuje da se prezime CAR može razlikovati ovisno o regiji u kojoj se javlja.U zaključku, prezime CAR u Hrvatskoj potječe od srednjovjekovne titule koja se koristila za označavanje vladara. Prvi put se pojavilo tijekom srednjeg vijeka, a danas je prilično zastupljeno u Hrvatskoj. Varijacije ovog prezimena ukazuju na to da se razlikuje ovisno o regiji u kojoj se javlja.