Značenje i porijeklo prezimena ANDRIĆ

ANDRIĆ - značenje i porijeklo prezimena

Prezime Andrić jedno je od najčešćih prezimena u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori. Prezime Andrić potječe od muškog imena Andrej, koje je u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori vrlo rasprostranjeno. Prema nekim izvorima, Andrić kao prezime pojavljuje se u Hrvatskoj već u 14.

stoljeću, a najviše ga ima u Dalmaciji, posebno u okolici Šibenika i Splita.Prezime Andrić, poput većine prezimena, ima zanimljivo značenje i porijeklo. Riječ Andrić dolazi od riječi Andrej, koja vuče korijene iz grčkog jezika. Andrej na grčkom znači "muževan" ili "hrabar", a na latinskom "muški".

Ovakvo značenje prezimena Andrić ukazuje na to da su nositelji ovog prezimena vjerojatno bili muškarci kojima se pripisivala hrabrost, snaga i muževnost.Prezime Andrić može se pronaći u različitim oblicima, ovisno o regiji u kojoj se pojavljuje. Tako se na primjer u Dalmaciji često pojavljuje oblik Andrić, dok se u unutrašnjosti Hrvatske češće koristi oblik Andrijašević. U Srbiji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori također se koriste različiti oblici prezimena Andrić.Prezime Andrić ima značajan povijesni značaj u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori.

Na primjer, jedan od najpoznatijih nositelja prezimena Andrić je hrvatski književnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Ivo Andrić.Uz to, postoje i brojni drugi poznati nositelji prezimena Andrić u ovim zemljama, poput nogometaša Igora Andrića ili glumca Irfana Mensura, što svjedoči o važnosti ovog prezimena u društvu.Ukratko, prezime Andrić jedno je od najčešćih prezimena u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori, a njegovo značenje i porijeklo vuče korijene iz grčkog jezika. Prezime Andrić ima značajan povijesni značaj u ovim zemljama, a brojni poznati nositelji ovog prezimena svjedoče o važnosti koju ono ima u društvu.