Značenje i porijeklo prezimena TOMAŠIĆ

Značenje prezimena TOMAŠIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena TOMAŠIĆ: Odakle potječe?Prezime Tomašić jedno je od najčešćih prezimena u Hrvatskoj. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011.

godine, u Hrvatskoj živi preko 14 tisuća Tomašića. Prezime Tomašić ima slavensko porijeklo i dolazi od muškog imena Tomaš, koje je nastalo od hebrejskog imena Toma, što znači "blizanac". U Hrvatskoj se prezime Tomašić prvi put spominje u 17.

stoljeću u Kraljevini Hrvatskoj i Slavoniji.Postoje različite teorije o tome odakle potječe prezime Tomašić, ali najvjerojatnije je da potječe od imena Tomaš koje su nosili doseljenici iz drugih krajeva. Prema jednoj teoriji, prezime Tomašić potječe od istočnoslavenskog prezimena Tomaš, koje je nastalo od imena Tomislav.

Prema drugoj teoriji, prezime Tomašić potječe od francuskog prezimena Thomas, koje se proširilo u Hrvatsku kroz vojsku koja je sudjelovala u turskim ratovima.Prezime Tomašić često se povezuje s gradom Sinjem, gdje je nekoliko obitelji Tomašića živjelo još u 17. stoljeću. Tijekom povijesti, obitelji Tomašić su se širile po cijeloj Dalmaciji, a danas se prezime Tomašić može naći u gotovo svim dijelovima Hrvatske.Uz prezime Tomašić, postoje i druga prezimena koja su nastala od imena Tomaš, poput Tomašević, Tomašković, Tomašićević, Tomić i Tomičić. Prezime Tomašić ima mnogo važnih povijesnih osoba koje su ga nosile, poput generala Petra Tomašića i književnika Mate Lovraka, čime je dodatno obilježeno značenje i porijeklo ovog prezimena.