Značenje i porijeklo prezimena VUKUŠIĆ

VUKUŠIĆ: Značenje i porijeklo prezimena

Prezime VUKUŠIĆ ima vrlo zanimljivo i jedinstveno porijeklo. Ono se sastoji od dviju riječi, "vuk" i "uši". Riječ "vuk" označava životinju, a "uši" su dio njezina tijela.

Stoga bi se prezime moglo prevesti kao "onaj s vukovim ušima".Prezime VUKUŠIĆ vrlo je često u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji i Hercegovini. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 1.100 osoba s ovim prezimenom.

Prezime se također može naći u drugim zemljama, poput Crne Gore i Bosne i Hercegovine.Postoje različite legende i priče o porijeklu prezimena VUKUŠIĆ. Jedna od njih kaže da se prezime pojavilo nakon što je turski vojnik izgubio uši u borbi protiv hrvatskih branitelja, pa su mu nadimak "vukouša" kasnije prešli u prezime. Druga priča kaže da su se VUKUŠIĆI nekoć bavili lovom na vukove i da su bili poznati po tome što su sakupljali njihove uši kao trofeje.

Međutim, najvjerojatnija teorija o porijeklu prezimena VUKUŠIĆ dolazi iz srednjovjekovne Bosne, gdje je postojalo pleme s imenom Vukovi. Prezime VUKUŠIĆ bi se, dakle, moglo odnositi na potomke tog plemena.U svakom slučaju, zanimljivo je vidjeti kako se kroz povijest obitelji stvaraju i mijenjaju prezimena, a kroz njih se očuva i dio naše kulture i tradicije. Prezime VUKUŠIĆ ne samo da ima izuzetno zanimljivo porijeklo, nego također govori o ljudima koji su ga nosili, njihovim životima i njihovim obiteljskim pričama.