Značenje i porijeklo prezimena RONČEVIĆ

Povijest prezimena RONČEVIĆ: Odakle dolazi i kako se razvijalo

Prezime RONČEVIĆ spada u skupinu prezimena koja su vezana uz određene zemljopisne pojave. Prema nekim izvorima, prezime RONČEVIĆ potječe od grčke riječi "ronchus", što znači "grleni zvuk". Prezime RONČEVIĆ prvi put se pojavilo u dalmatinskom gradu Šibeniku u 17. stoljeću.

Prema jednoj teoriji, prezime RONČEVIĆ potječe od imena Ronco, koje je bilo u uporabi u Sjevernoj Italiji u 14. stoljeću. Ime Ronco označavalo je malu seljačku kuću, a njegovi nositelji bavili su se uglavnom stočarstvom i poljoprivredom. U 16.

stoljeću, tijekom ratova između Venecije i Osmanskog Carstva, mnogi su stanovnici sjeverne Italije emigrirali u Dalmaciju. Pretpostavlja se da su neki od njih nosili i prezime Ronco, koje se kasnije preoblikovalo u prezime RONČEVIĆ.Postoji i teorija da prezime RONČEVIĆ potječe od starog hrvatskog imena Ronek, koje se sastojalo od riječi "rana" (koja označava ratnika) i sufiksa "ek". Prezime RONČEVIĆ bilo je karakteristično za područje oko Šibenika i Zadra, a tijekom vremena raširilo se i na ostala područja Dalmacije.U 19. stoljeću, prezime RONČEVIĆ postalo je vrlo često u Dalmaciji, a njegovi nositelji bavili su se uglavnom morem i ribarstvom.

Tijekom 20. stoljeća, mnogi su Rončevići emigrirali u druge dijelove Hrvatske, ali i u druge zemlje, poput SAD-a, Kanade i Australije. Danas, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 1000 Rončevića.Ukratko, prezime RONČEVIĆ ima zanimljivo porijeklo koje je povezano s više teorija. Unatoč tome, ono je danas jedno od češćih prezimena u Dalmaciji.