Značenje i porijeklo prezimena MARAS

Značenje prezimena MARAS: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena MARAS: Odakle potječe?Prezime MARAS jedno je od najčešćih prezimena u Hrvatskoj. Prema popisu stanovništva iz 2011.

godine, u Hrvatskoj živi gotovo 8 000 osoba s ovim prezimenom. No, odakle zapravo potječe ovo prezime i što ono znači?Prezime MARAS vjerojatno potječe od muškog imena Mara, koje je u Hrvatskoj bilo često u prošlosti. Ime Mara ima indoiransko porijeklo i znači "muško dijete".

U nekim slučajevima, prezime MARAS može biti izvedeno i od imena Mavro, koje ima grčko porijeklo i znači "crn".Prezime MARAS se u Hrvatskoj pojavljuje u različitim dijelovima zemlje, no najčešće se može pronaći u Dalmaciji, posebice u Splitu i okolici. U nekim dijelovima Hrvatske, kao što su Slavonija i Baranja, prezime se piše s dva "r" - Marar.Prezime MARAS ima i zanimljivu povijest.

Tijekom Drugog svjetskog rata, mnogi nositelji ovog prezimena sudjelovali su u antifašističkom pokretu. Jedan od najpoznatijih nositelja prezimena MARAS bio je Jure Maras-Despot, jedan od vođa partizanskog pokreta u Dalmaciji.Ukratko, prezime MARAS je vrlo često u Hrvatskoj, a vjerojatno potječe od muškog imena Mara. Iako se prezime pojavljuje u različitim dijelovima zemlje, najčešće se može pronaći u Dalmaciji. Tijekom Drugog svjetskog rata, mnogi nositelji ovog prezimena sudjelovali su u antifašističkom pokretu.