Značenje i porijeklo prezimena LAZIĆ

Značenje prezimena LAZIĆ: Odakle potječe?

Prezime Lazić jedno je od najčešćih prezimena u Srbiji te se može pronaći i u drugim zemljama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije. Prezime Lazić vjerojatno vuče porijeklo od srednjovjekovnog imena Lazar, koje je u to doba bilo vrlo popularno. Ime Lazar ima hebrejske korijene, a značenje mu je "Bog mi pomaže".

Prezime Lazić prvi se put pojavljuje u srpskim dokumentima u 17. stoljeću, kada su se prezimena počela učestalije koristiti. Pretpostavlja se da se prezime Lazić pojavilo na području Banata ili Srijema, odakle se proširilo na ostatak Srbije.

U 19. stoljeću, nakon oslobođenja od turske vlasti, mnogi su se doseljavali u gradove te se prezime Lazić proširilo i na gradsko stanovništvo. Danas, Lazići su prisutni u cijeloj Srbiji, a velik broj ih živi i u inozemstvu.

Značenje prezimena Lazić može se povezati s imenom Lazar te se pretpostavlja da su Lazići potomci nekog Lazara. Prezime Lazić također može dolaziti od riječi "laz" što na srpskom jeziku znači "usta" ili "otvor". Međutim, ova je teorija manje vjerojatna te se smatra da je Lazić jednostavno skraćenica od imena Lazar.U svakom slučaju, prezime Lazić ima dugu i bogatu povijest te je i danas jedno od najprepoznatljivijih prezimena u Srbiji.