Značenje i porijeklo prezimena HADŽIĆ

Značenje prezimena HADŽIĆ: Odakle potječe?

Prezime Hadžić, jedno je od najrasprostranjenijih prezimena u Bosni i Hercegovini. Ovo prezime često se sreće u područjima gdje su tradicionalno bile islamske zajednice. Ime Hadžić vjerojatno potječe iz riječi “hadžija”, koja označava osobu koja je obavila hodočašće u Meku.Pretpostavlja se da su neki preci vlasnika prezimena Hadžić bili Hadžije koji su se vratili iz Mekke i dobili ovo prezime.

Međutim, postoje i druga objašnjenja o porijeklu prezimena. Prema jednoj teoriji, ime Hadžić moglo je doći od riječi “hacı”, koja znači “gospodar” ili “vlasnik”. Prema drugoj teoriji, prezime Hadžić potječe od riječi “hajdar”, što znači “branitelj” ili “borac”.Prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u Bosni i Hercegovini živi preko 30 000 osoba s prezimenom Hadžić. Ovo prezime najčešće se sreće u područjima Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona.

Također, Hadžići su česti i u drugim dijelovima Balkana, poput Srbije, Crne Gore i Hrvatske.Interesantno je da postoje i poznate ličnosti s prezimenom Hadžić. Među njima su Enver Hadžihasanović, bivši general Armije BiH, te Selma Hadžihasanović, poznata bh. pjevačica.Uz to, istraživanja su pokazala da se prezime Hadžić često koristi i kao nadimak.

Na primjer, osobe koje imaju bradu ili su starije, često se nazivaju Hadžićem.Ukratko, prezime Hadžić ima zanimljivo porijeklo i vrlo je rasprostranjeno u Bosni i Hercegovini te drugim područjima Balkana. Izvorno je povezano s hodočašćem u Meku, ali postoji nekoliko teorija o njegovu porijeklu. Ovo prezime često ima i nadimak izvan svoje izvorne etimologije, a na popisu stanovništva iz 2013. godine zabilježeno je preko 30 000 osoba s ovim prezimenom.