Značenje i porijeklo prezimena BILANDŽIĆ

Značenje prezimena BILANDŽIĆ: Odakle potječe?

Prezime BILANDŽIĆ jedno je od čestih prezimena u Hrvatskoj te nosi posebno značenje koje je vezano za samu obitelj. Ovo prezime potječe iz davnih vremena, a njegovo podrijetlo seže u srednjovjekovne hrvatske zemlje.

Prema dostupnim podacima, prezime BILANDŽIĆ dolazi od latinskog imena Viventius, koje se često koristilo u srednjem vijeku. Ovo ime se kasnije prilagođavalo raznim jezicima, a u hrvatskom slučaju, Viventius se pretvorio u Bilandža.Postoje različite teorije o tome kako se ime Bilandža pretvorilo u prezime BILANDŽIĆ.

Jedna od njih kaže kako je to nastalo od riječi "bilan" što u starom hrvatskom jeziku znači "učen" ili "obrazovan". Druga teorija tvrdi kako je to prezime nastalo od izraza "bila žena", što se odnosilo na majku nekog člana obitelji.

Prema nekim izvorima, prezime BILANDŽIĆ je najviše rasprostranjeno u Dalmaciji, a u prošlosti se često povezivalo s ribarstvom i morem. Ovo prezime se često pojavljuje u tom dijelu Hrvatske, a najviše ga nalazimo u gradovima poput Splita, Trogira, Šibenika te drugih primorskih mjesta.Ukratko, prezime BILANDŽIĆ ima svoje korijene u srednjovjekovnoj Hrvatskoj, a njegovo podrijetlo povezano je s latinskim imenom Viventius. Iako postoje različite teorije o tome kako se to ime pretvorilo u prezime BILANDŽIĆ, ono je danas jedno od najčešćih prezimena u Dalmaciji.