Značenje i porijeklo prezimena KARAMATIĆ

KARAMATIĆ: Značenje i porijeklo prezimena

Prezime KARAMATIĆ prilično je rijetko u Hrvatskoj, a prema nekim izvorima, može se pronaći i u drugim zemljama, kao što su Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora. Značenje ovog prezimena nije jednostavno odrediti jer postoji nekoliko teorija o njegovom porijeklu.Jedna od teorija kaže da prezime KARAMATIĆ potječe od riječi "karamat", koja na arapskom jeziku označava "čudo" ili "natprirodnu pojavu". Iz te riječi izveden je glagol "karamatiti", što znači "činiti čuda".

Dakle, prezime KARAMATIĆ može se protumačiti kao prezime koje označava "onoga koji čini čuda" ili "onoga koji posjeduje natprirodne moći".Druga teorija govori da prezime KARAMATIĆ potječe od turske riječi "karamehmed", koja se sastoji od riječi "kara" (crn) i "mehmed" (Mehmed). Prezime KARAMATIĆ nastalo je kada su neki pripadnici ove obitelji prešli na kršćanstvo i prilagodili svoje prezime novoj vjerskoj pripadnosti.Postoji i treća teorija, prema kojoj prezime KARAMATIĆ potječe od riječi "karaman", što je naziv za stanovnike Karamana, grada u Turskoj. Prema ovoj teoriji, neki pripadnici ove obitelji doselili su se u Hrvatsku iz Turske i tako donijeli svoje prezime.U svakom slučaju, porijeklo prezimena KARAMATIĆ može se pratiti do 17.

stoljeća, kada se prvi put spominje u dokumentima. Prezime se najviše vezuje za područje Dalmacije, konkretno za gradove Šibenik, Trogir i Split. Danas su pripadnici ove obitelji rasuti po cijeloj Hrvatskoj i svijetu, a njihov broj nije velik.Prezime KARAMATIĆ rijetko se mijenjalo kroz povijest i danas se može naći u svom izvornom obliku.

Uz prezime KARAMATIĆ, postoji i nekoliko varijacija, poput KARAMATI, KARAMATOV, KARAMATOVSKI i slično.Ukratko, iako nije potpuno jasno što točno znači prezime KARAMATIĆ, njegovo porijeklo može se pratiti do Turske i datira još iz 17. stoljeća. Ova obitelj rijetka je u Hrvatskoj, ali postoje i pripadnici u drugim zemljama.