Značenje i porijeklo prezimena KOŽIĆ

Poreklo prezimena KOŽIĆ i njegovo značenje

Prezime Kožić jedno je od najčešćih u Hrvatskoj te se nalazi u gornjem dijelu ljestvice najčešćih prezimena u ovoj zemlji. Prezime Kožić rjeđe se pojavljuje u inozemstvu, no našlo je svoje mjesto u Sloveniji te u manjem broju u Srbiji i Bosni i Hercegovini.Poreklo prezimena Kožić i njegovo značenje objašnjavaju se iz različitih perspektiva.

Jedan od najčešćih tumačenja ima veze s riječju "koža". Naime, prezime Kožić potječe od imenice koža, a pridjev "ić" u ovom kontekstu označava pripadnost određenoj obitelji ili zemljopisnom području. Prema tom tumačenju, prezime Kožić nastalo je kao naziv za nekog tko se bavio proizvodnjom ili trgovinom kože.Druga teorija vezana je za nešto manje poznatu činjenicu da je riječ "koza" u nekim dijalektima zapravo sinonim za ovnu.

Prema tom tumačenju, prezime Kožić nastalo je kao naziv za osobu koja se bavila uzgojem i prodajom ovaca i/ili ovnovima.Postoji i treće tumačenje koje u prezimenu Kožić vidi nekakvu vezu s prehranom. Prema tom tumačenju, prezime Kožić nastalo je kao naziv za osobu koja se bavila pečenjem i prodajom mesa.Što se tiče geografskog podrijetla prezimena Kožić, ono se može vezati za područje Like i Krbave. Upravo su ovo područja na kojima su se Kožići najčešće naseljavali i gdje danas većina Kožića još uvijek živi.

Ipak, postoje i neki drugi krajevi u Hrvatskoj u kojima se prezime Kožić pojavljuje. Primjerice, u Slavoniji se Kožići nalaze u manjem broju dok ih je u središnjoj Hrvatskoj nešto više.U svakom slučaju, bez obzira na točno značenje i porijeklo prezimena Kožić, sigurno je da se radi o prezimenu s dugom tradicijom u Hrvatskoj. Danas se Kožići nalaze u svim dijelovima svijeta, a njihova čvrsta povezanost s Hrvatskom i danas je prisutna.