Značenje i porijeklo prezimena HERCIGONJA

HERCIGONJA - značenje i porijeklo prezimena

Prezime HERCIGONJA jedno je od manje uobičajenih prezimena u Hrvatskoj, no ipak se često susreće u sjevernom dijelu zemlje. Prezime HERCIGONJA u Hrvatskoj danas nose 62 osobe, a najviše ih živi u Međimurskoj županiji.Za značenje prezimena HERCIGONJA postoje različita tumačenja.

Prema jednoj teoriji, prezime potječe od imena Hercigonj, koje je tijekom srednjeg vijeka bilo u upotrebi u sjevernoj Hrvatskoj. Prema drugoj teoriji, prezime je nastalo od prezimena Hercigon, koje je bilo u upotrebi u sjevernoj Italiji. Po trećoj teoriji, prezime HERCIGONJA potječe od prezimena Hrvojević, a ime Hrvojević tijekom vremena se promijenilo u Hercigonja.U svakom slučaju, prezime HERCIGONJA ima veze s poviješću i tradicijom sjeverne Hrvatske.

Upravo zbog toga, mnoge osobe koje nose ovo prezime ponosno ga ističu i njeguju obiteljske običaje i tradicije.Unatoč tome što je prezime HERCIGONJA relativno rijetko, postoji nekoliko poznatih osoba koje ga nose. Jedna od njih je glumica Zrinka Cvitešić, koja je postala poznata igrajući u hrvatskim i britanskim filmovima i televizijskim serijama.

Osim nje, među poznatim osobama koje nose prezime HERCIGONJA su i Matija Hercigonja, hrvatski slikar, te Đuro Hercigonja, bivši hrvatski ministar kulture.Ukratko, prezime HERCIGONJA ima važno mjesto u povijesti i tradiciji sjeverne Hrvatske. Iako postoje različita tumačenja porijekla i značenja ovog prezimena, jedno je sigurno - ono je dio bogate hrvatske kulturne baštine.