Značenje i porijeklo prezimena OŠTRIĆ

Značenje prezimena Oštrić: Odakle potječe ime?

Prezime Oštrić je jedno od onih prezimena koja zvuče kao da ukazuju na neku vrstu znanja, vještina ili zanimanja. Ovo prezime je vrlo rijetko i nosi ga samo mali broj ljudi u Hrvatskoj.

No, iako je rijetko, zanimljivo je istražiti njegovo značenje i porijeklo.Prezime Oštrić može se sastojati od dva dijela: "oštar" i sufiksa "-ić". "Oštar" se odnosi na nešto što je oštro, poput noža ili mača, dok "-ić" označava male ili mlade osobe. Tako bi se prezime Oštrić moglo protumačiti kao "mladi oštri nož" ili "mladi mač".Međutim, zanimljivo je istaknuti da ovo prezime ima različita tumačenja u različitim dijelovima Hrvatske.

U Dalmaciji, primjerice, prezime Oštrić se povezuje s izrazom "oštrac" koji se koristi za naziv zanata kojim se bavi kovač, odnosno osoba koja brusi i naoštruje alate. Tako bi se prezime Oštrić u Dalmaciji moglo protumačiti kao "čovjek koji brusi i naoštruje oštrice".U drugim dijelovima Hrvatske, pak, prezime Oštrić se povezuje s izrazom "oštrica" koji se koristi za naziv geografske značajke.

Oštrica je uzdignuti dio planine s oštrim vrhom. Prezime Oštrić bi se, stoga, u ovom kontekstu moglo protumačiti kao "osoba koja je povezana s nekim uzdignutim i oštrim dijelom planine".U svakom slučaju, bez obzira na to kako se tumači, prezime Oštrić ima zanimljivo i intrigantno značenje. Što se tiče porijekla prezimena, ono se najčešće povezuje s područjem Dalmacije i Ličko-senjske županije. Međutim, može se pronaći i u drugim dijelovima Hrvatske, kao i u drugim zemljama (primjerice, u Srbiji).