Značenje i porijeklo prezimena MARKOTA

Značenje prezimena MARKOTA: Odakle potječe?

Prezime Markota vrlo je često u Hrvatskoj, te se često može čuti u svakodnevnom životu. No, odakle zapravo potječe ovo prezime?Prema raspoloživim podacima, prezime Markota dolazi iz slovenskog jezika i nastalo je od riječi "mark" koja u prijevodu znači granica, ili rub. Prezime se smatra toponimskim prezimenom, što znači da je nastalo po nekom geografskom pojmu, u ovom slučaju granici ili rubu nekog područja.Prema jednoj teoriji, prezime Markota potječe od nekog mjesta koje se nekada zvalo Markovac, odnosno od nekog obiteljskog imanja koje se nalazilo na granici nekog područja.

Druga teorija kaže da prezime potječe od imena Marko, koje se u nekom trenutku samo modificiralo u Markotu.Iako je prezime Markota danas vrlo često u Hrvatskoj, bilo je vrlo rijetko prije 19. stoljeća. Tek nakon što su se Hrvati počeli sve više doseljavati u gradove i graditi obiteljske kuće, prezime se počelo koristiti sve više.

Danas postoje brojne obitelji Markota diljem Hrvatske, a najviše ih se može pronaći u Dalmaciji, Slavoniji i Zagrebu. Prema nekim izvorima, prezime se počelo koristiti još u 15. stoljeću, no tek se u 19.

stoljeću počelo koristiti u većem broju.Ukratko, prezime Markota nastalo je od riječi "mark", što znači granica ili rub, te se smatra toponimskim prezimenom. Prezime je nastalo u Sloveniji, a danas je vrlo često u Hrvatskoj. Iako je bilo rijetko prije 19. stoljeća, danas postoje brojne obitelji Markota diljem Hrvatske.