Značenje i porijeklo prezimena RUNJE

Značenje prezimena RUNJE: Odakle potječe?

Prezime RUNJE je jedno od češćih prezimena u Hrvatskoj. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 1000 osoba s prezimenom RUNJE.

Ovo prezime se najčešće pojavljuje u Dalmaciji i primorskom dijelu Hrvatske, ali se može naći i u drugim dijelovima zemlje.Prema nekim izvorima, prezime RUNJE potječe od riječi "runja", što znači "stijena" ili "kamen". Ovo bi moglo upućivati na to da su nositelji ovog prezimena nekada živjeli u blizini stijena ili su se bavili kamenolomom. Prezime RUNJE se također povezuje s rijekom Runjom, koja teče kroz Gorski kotar i Hrvatsko zagorje.

Neki smatraju da nositelji ovog prezimena potječu upravo s tog područja.Prezime RUNJE se prvi put spominje u 18. stoljeću u Dalmaciji. U tom razdoblju, prezimena su počela postajati obavezna za sve građane Habsburške Monarhije.

Uz prezimena koja su se odnosila na zanimanja, poput Kovačić, Šumski ili Ribičić, počela su se pojavljivati i prezimena koja su se odnosila na zemljopisna obilježja, poput Runje, Kamenjaš ili Brdaš.Kroz povijest su nositelji prezimena RUNJE bili zastupljeni u različitim društvenim slojevima. Bilo je plemićkih obitelji s ovim prezimenom, ali i običnih seljaka i obrtnika. Danas se prezime RUNJE može naći u svim društvenim slojevima, a nositelji ovog prezimena se bave različitim poslovima, od poljoprivrede i ribarstva do književnosti i umjetnosti.