Značenje i porijeklo prezimena MIKUŠ

Značenje prezimena MIKUŠ: Odakle potječe?

Prezime MIKUŠ jedno je od najčešćih prezimena u Sloveniji te se može pronaći i u Hrvatskoj te drugim zemljama bivše Jugoslavije. Prezime MIKUŠ dolazi od muškog imena MIKLAVŽ, koje je slovenski oblik imena NIKOLA. Prema nekim izvorima, prezime MIKUŠ može se prevesti kao "mali MIKLAVŽ" ili "sin MIKLAVŽA".

Prezime MIKUŠ prvi put se spominje u 15. stoljeću u slovenskom kraju Međimurju, koji se danas nalazi u sjevernoj Hrvatskoj. Prema nekim izvorima, prezime se počelo koristiti u vrijeme kada su se ljudi počeli preseljavati iz Međimurja u druge dijelove Slovenije.

Prezime MIKUŠ može se pronaći u različitim oblicima, poput MIKUŠA, MIKUŠE, MIKUŠIĆ i slično. U Hrvatskoj se prezime MIKUŠ najčešće pojavljuje u sjevernoj Hrvatskoj, posebno u Međimurju i okolici Čakovca.Prezime MIKUŠ danas pripada mnogim poznatim osobama, poput slovenskog nogometaša Milana MIKUŠA i hrvatskog političara Zvonimira MIKUŠA.

Također, postoje mnoge obitelji koje su tijekom vremena promijenile svoje prezime u MIKUŠ, poput obitelji koja je nekada imala prezime MIKLAVŽ.Ukratko, prezime MIKUŠ potječe od slovenskog muškog imena MIKLAVŽ, a prvi put se spominje u slovenskom kraju Međimurju u 15. stoljeću. Danas se prezime može pronaći u različitim oblicima te pripada mnogim poznatim osobama.