Značenje i porijeklo prezimena LEDINSKI

LEDINSKI - značenje i porijeklo prezimena

Prezime LEDINSKI potječe iz hrvatskog jezika i sastoji se od dva dijela: "ledina" i sufiksa "-ski". Prema etimološkom tumačenju, "ledina" znači neobrađeno zemljište, a sufiks "-ski" označava pripadnost nekom mjestu ili kraju. Dakle, prezime LEDINSKI može se prevesti kao "osoba koja potječe s neobrađenog zemljišta".Prema popisu stanovništva iz 2011.

godine, u Hrvatskoj živi 85 osoba s prezimenom LEDINSKI. Najveći broj osoba s ovim prezimenom živi u Zagrebu, a zatim slijede Osijek, Vinkovci i Vukovar. Prezime LEDINSKI nije često u Hrvatskoj, ali se može pronaći u nekim drugim zemljama, poput Slovenije, Srbije i Poljske.Prezime LEDINSKI se prvi put spominje u 18.

stoljeću u Vukovarskoj županiji. Prema nekim izvorima, prezime je nastalo kao nadimak za osobu koja je živjela na neobrađenom zemljištu ili je obrađivala zemlju na takvom terenu. Drugi izvori navode da je prezime dobiveno po nekom mjestu koje se zvalo Ledina.U Hrvatskoj postoje i druga prezimena koja se sastoje od riječi "ledina", poput Ledinskih, Ledinskog, Ledinskića i drugih.

Ova prezimena su također nastala kao nadimci ili su dobivena po nekom mjestu koje se zvalo Ledina.Ukratko, prezime LEDINSKI potječe iz hrvatskog jezika i označava osobu koja potječe s neobrađenog zemljišta. Prezime se prvi put spominje u 18. stoljeću u Vukovarskoj županiji i nije često u Hrvatskoj, ali se može pronaći u nekim drugim zemljama.