Značenje i porijeklo prezimena KALANJOŠ

Značenje i porijeklo prezimena KALANJOŠ: Povijest i geografska rasprostranjenost

Prezime KALANJOŠ jedno je od rijetkih prezimena koja su specifična za područje Hrvatskog zagorja. Prezime se najčešće povezuje s područjem grada Zaboka i okolice. Iako postoje različite teorije o porijeklu prezimena, najčešće se spominje da prezime KALANJOŠ potječe od imena KALANJ, koje se koristilo u 16. i 17.

stoljeću.Prema jednoj teoriji, prezime KALANJOŠ potječe od riječi "kalanj", što u hrvatskom jeziku znači glina. Prema ovoj teoriji, prezime bi moglo ukazivati na to da su se prvi nositelji prezimena bavili proizvodnjom keramičkih proizvoda. Međutim, ova teorija nije potvrđena i postoji nekoliko drugih teorija o porijeklu prezimena.Prezime KALANJOŠ prvi put se spominje u izvornim dokumentima iz 17. stoljeća.

Tada se prezime pojavljuje u knjigama crkvenih matičnih knjiga i drugim dokumentima. Prezime se najčešće pojavljivalo u području grada Zaboka i okolice, a danas se može pronaći u cijeloj Hrvatskoj.Prema podacima iz popisa stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 200 osoba s prezimenom KALANJOŠ. Najviše ih živi u gradovima Zaboku, Zagrebu, Krapini i Varaždinu.

Također, postoje i osobe s prezimenom KALANJOŠ koje žive u drugim zemljama, poput Slovenije, Austrije i Njemačke.Prezime KALANJOŠ je rijetko i specifično za područje Hrvatskog zagorja. Iako postoji nekoliko teorija o porijeklu prezimena, nijedna nije potvrđena. Prezime se prvi put spominje u izvornim dokumentima iz 17. stoljeća i najčešće se pojavljivalo u području grada Zaboka i okolice. Danas se prezime može pronaći u cijeloj Hrvatskoj i nekim drugim zemljama.