Značenje i porijeklo prezimena PEJKOVIĆ

Značenje prezimena PEJKOVIĆ: Odakle potječe?

Prezime Pejković jedno je od najčešćih prezimena u Srbiji, a također se može pronaći i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini te Hrvatskoj. Prezime Pejković potječe od imena Pejko, koje je skraćenica od imena Petar.

Prezime Pejković nastalo je krajem 18. stoljeća u Srbiji, a prvi nositelj prezimena bio je Petar Pejković, rođen u selu Čumić kod Aranđelovca.Prema nekim izvorima, prezime Pejković potječe od prezimena Pejak, koje je bilo uobičajeno u Bosni i Hercegovini. Prezime Pejak nastalo je od turske riječi "beg", što znači vođa ili gospodar.

Prezime Pejković može se prevesti kao "sin Pejka", a Pejko je skraćenica od imena Petar.Prezime Pejković često se povezuje s porodicom Karađorđević, koja je bila na vlasti u Srbiji u 19. i početkom 20.

stoljeća. Naime, Petar Pejković bio je jedan od vođa Prvog srpskog ustanka, koji je predvodio Karađorđe Petrović. Petar Pejković bio je jedan od najbližih suradnika Karađorđa Petrovića, a nakon što je Karađorđe svrgnut s vlasti, Petar Pejković pobjegao je u Austriju.Prezime Pejković danas je vrlo često u Srbiji, a nositelji ovog prezimena nalaze se u različitim društvenim slojevima. Prezime Pejković također se može pronaći u dijaspori, posebno u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.