Značenje i porijeklo prezimena BOJČIĆ

Značenje prezimena BOJČIĆ: Odakle potječe ime i što ono znači?

Značenje i porijeklo prezimena BOJČIĆ: Odakle potječe ime i što ono znači?Prezime Bojčić je jedno od onih prezimena koja su vrlo rijetka u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Prezime se sastoji od dva dijela - "boj" i "čić".

Riječ "boj" dolazi od staroslavenske riječi "bojati se" što znači "biti u strahu". Ova riječ se često koristila u srednjem vijeku kada su se ljudi bojali ratova i napada neprijatelja. S druge strane, sufiks "čić" je vrlo čest u prezimenima u Hrvatskoj i označava "sin od".Prema tome, prezime Bojčić bi se moglo prevesti kao "sin od onoga koji se boji" ili "sin od strašljivca".

Međutim, ovo nije jedino značenje prezimena. U nekim dijelovima Hrvatske, riječ "boj" se može odnositi na "borbu" ili "rat", pa bi se prezime Bojčić moglo prevesti kao "sin od borca" ili "sin od ratnika".Što se tiče porijekla prezimena, ono potječe iz Dalmacije, točnije iz okolice grada Šibenika.

Prema nekim izvorima, prezime se prvi put pojavljuje u 18. stoljeću, a najviše ga ima u Šibeniku i okolici te u Zagrebu. Prema drugim izvorima, prezime potječe iz Bosne i Hercegovine te se proširilo na područje Dalmacije.U svakom slučaju, prezime Bojčić je vrlo rijetko i zanimljivo prezime koje ima nekoliko mogućih značenja. Bez obzira na to koja je verzija točna, jedno je sigurno - prezime Bojčić ima svoje mjesto u hrvatskoj povijesti i kulturi.