Značenje i porijeklo prezimena BENČIĆ

Značenje prezimena BENČIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena BENČIĆ: Odakle potječe?Prezime Benčić jedno je od brojnih prezimena koji su izvorno hrvatskog porijekla. Prezime se sastoji od dva dijela, a to su 'ben' i 'čić'. 'Ben' u hrvatskom jeziku znači brdo, dok '-čić' označava pripadnost ili naslijeđe.

Stoga se može zaključiti da prezime Benčić znači 'pripadnik brda' ili 'onaj koji potječe s brda'.Prezime Benčić vrlo je rijetko u Hrvatskoj i nije na popisu 100 najzastupljenijih prezimena. Prema statistici iz 2011. godine, u Hrvatskoj je bilo ukupno 378 osoba s prezimenom Benčić. Prema podacima iz istraživanja o rasprostranjenosti prezimena u Hrvatskoj, prezime Benčić najviše se pojavljuje u Ličko-senjskoj županiji, zatim u Primorsko-goranskoj županiji i u Gradu Zagrebu.Porijeklo prezimena Benčić datira iz srednjeg vijeka, a pretpostavlja se da potječe s područja Like, Gorskog kotara ili Kvarnera.

Prezime se razvilo od osobnog imena Benko, koje je u srednjem vijeku bilo vrlo popularno u Hrvatskoj. Također, u nekim dijelovima Hrvatske postoje obitelji koje prezimena Benčić nisu dobile od osobnog imena, već su ga preuzele od nekog fizičkog mjesta - brda ili brijega.Prezimena su se u Hrvatskoj počela službeno registrirati tek u 19. stoljeću.

U tom razdoblju, u sklopu austro-ugarske uprave, uveden je sustav matičnih knjiga i registra stanovništva, što je omogućilo službenu registraciju prezimena. Tako su i obitelji s prezimenom Benčić službeno registrirane u tom razdoblju.Ukratko, prezime Benčić ima hrvatsko porijeklo i znači 'pripadnik brda'. Prema statistikama, prezime je vrlo rijetko u Hrvatskoj. Porijeklo prezimena datira iz srednjeg vijeka i pretpostavlja se da potječe s područja Like, Gorskog kotara ili Kvarnera. Prezime se razvilo od osobnog imena Benko, koje je bilo popularno u srednjem vijeku u Hrvatskoj.