Značenje i porijeklo prezimena BEŠLIĆ

Značenje prezimena BEŠLIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena BEŠLIĆ: Odakle potječe?Prezime Bešlić vrlo je često u Bosni i Hercegovini, a prema nekim izvorima potječe iz Hercegovine. Vrlo je moguće da je izvorno nastalo od imena Bešir, koje je arapskog porijekla i znači "dobro jutro" ili "dobar čovjek".

Prema drugoj teoriji, prezime Bešlić potječe od nadimka Bešlija, koji je nastao od turske riječi beşli, što znači "peto".Taj nadimak se davala osobama koje su imale pet prstiju na jednoj ili obje ruke, ili su imali pet sinova. Prema tome, prezime Bešlić bi značilo "pripadnik petorke" ili "pripadnik obitelji s pet sinova".

Na području Hercegovine i Dalmacije bilo je mnogo obitelji s pet sinova, pa je ova teorija vrlo vjerojatna.Također, neki izvori spominju mogućnost da prezime Bešlić potječe od imena Beširaga, koje se sastoji od imena Bešir i aga, što znači "gospodar".

Prema tome, prezime Bešlić bi značilo "sin gospodara Bešira".Osim u Bosni i Hercegovini, prezime Bešlić se može naći i u drugim zemljama, poput Hrvatske, Srbije i Crne Gore. U tim zemljama se prezime obično piše isto kao i u Bosni i Hercegovini - Bešlić.U svakom slučaju, značenje i porijeklo prezimena Bešlić su vrlo zanimljivi, te ukazuju na arapski i turski utjecaj na području Bosne i Hercegovine u prošlosti.