Značenje i porijeklo prezimena KRIZMANIĆ

Povijest prezimena KRIZMANIĆ - kako je nastalo i gdje se prvi put pojavilo

Prezime Krizmanić vrlo je uobičajeno među Hrvatima, posebice u središnjoj Hrvatskoj. No, gdje je zapravo nastalo i što znači?Prema nekim izvorima, prezime Krizmanić potječe od riječi "krizman" koja označava svećenika koji vrši sakrament krizme.

Prezime bi tako moglo označavati potomke svećenika koji su se bavili ovim sakramentom.Međutim, kako se prezime pojavljuje u različitim krajevima Hrvatske, postoji i druga teorija o njegovom podrijetlu. Prema njoj, prezime Krizmanić potječe od osobnog imena Krizman koje je bilo u uporabi u srednjem vijeku.

Prvi put prezime Krizmanić spominje se u polovici 17. stoljeća, točnije 1651.

godine u Šibeniku, gdje je zabilježen jedan Krizmanić u matičnim knjigama. U to vrijeme prezimena su se počela sve više koristiti za razlikovanje ljudi u administrativne svrhe.Od tada pa do danas, prezime Krizmanić proširilo se diljem Hrvatske. Danas se najčešće javlja u središnjoj Hrvatskoj, posebno u okolici Zagreba, ali i u Slavoniji, Dalmaciji i ostalim dijelovima zemlje.Zanimljivo je spomenuti da se prezime Krizmanić ne javlja samo među Hrvatima, već i među drugim narodima, poput Srba i Bošnjaka. No, iako se prezime pojavljuje u različitim krajevima, njegovo značenje i dalje ostaje isto - podsjećanje na kršćanski sakrament krizmu ili na osobno ime Krizman.U svakom slučaju, prezime Krizmanić je dio bogate hrvatske povijesti i kulture te predstavlja identitet i podrijetlo brojnih obitelji diljem zemlje.