Značenje i porijeklo prezimena BORIĆ

Značenje prezimena BORIĆ: Odakle potječe?

Prezime BORIĆ je vrlo često u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a prema nekim izvorima, javlja se i u Srbiji. Ovo prezime ima svoj korijen u riječi "bor", što se odnosi na borovu šumu. Dakle, BORIĆ bi moglo značiti "iz borišta" ili "iz šume bora".

Ovo prezime vrlo vjerojatno potječe iz nekog područja gdje je bilo puno bora, što može biti razlog zašto se ovo prezime pojavljuje u većem broju u određenim dijelovima Hrvatske i Bosne i Hercegovine.Prezime BORIĆ se pojavilo u Hrvatskoj u 14. stoljeću u Dalmaciji, a kasnije se proširilo i na ostale dijelove Hrvatske. U Bosni i Hercegovini, prezime se pojavilo u 16.

stoljeću. Prezime BORIĆ se često pojavljuje u brdskim područjima gdje je bilo puno šuma bora, kao što su zapadna Bosna i Lika. U ovim područjima, prezime se prenosilo s koljena na koljeno.

Zanimljivo je da se BORIĆ pojavljuje kao prezime i u drugim zemljama, kao što su Slovenija i Makedonija. U Sloveniji, prezime BORIĆ se pojavljuje u području oko Metlike, dok u Makedoniji se pojavljuje u području oko Bitole.Ukratko, prezime BORIĆ potječe od riječi "bor" koja se odnosi na borovu šumu, a znači "iz borišta" ili "iz šume bora". Ovo prezime se pojavilo u Hrvatskoj u 14. stoljeću i kasnije se raširilo na ostale dijelove Hrvatske i Bosne i Hercegovine, gdje se i danas često pojavljuje.